Az észak-koreai kormány jelentős mértékben megszűri a külföldről érkező információáramlást, mivel nem céljuk, hogy a lakosság tájékozott legyen. A technológia fejlődésével azonban versenyt kell futniuk, ugyanis az észak-koreai polgárok idővel rájöttek, hogyan tudnak olyan programot telepíteni az okostelefonjukra és a tabletjükre, amellyel feloldhatják a blokkolást és hozzáférhetnek az eddig tiltott tartalmakhoz. A cél a legtöbb esetben a szórakozás, a hírességek és a más kultúrák iránti érdeklődés, de sokan szeretnének hozzáférni a nemzetközi hírforrásokhoz és a közösségi oldalakhoz is. A Reuters értesülései szerint egyre többen kerülik meg a központi internetes korlátozásokat.

A know-how-t Kínából visszatérő vendégmunkások vitték be, akik, miután egy másik országban magukra szedték az IT-tudást, trükköket tanítottak a hétköznapi embereknek. 

A hekkelés során megkerülték a készülék biztonsági rendszerét, külföldi honlapokat böngésztek, és különböző alkalmazásokat, fotószűrőket és médiafájlokat töltöttek le, amelyek egyébként nem lennének engedélyezettek. Az is kiderült, hogy a Trace Viewer programmal automatikus képernyőképek is készülnek a user tevékenységének nyomon követéséről, amit a hekkerek szintén megpróbáltak kiiktatni. 

Fotó: AFP

Az ország vezetése természetesen nem nézi ezt jó szemmel. Bár a visszaélések aránya még nem számottevő, a nemzeti hatóságokat aggasztja, hogy továbbgyűrűzhet a folyamat, ezért már törvényt is hoztak a szabályszegők büntetésére, amit egyben elrettentésnek is szánnak. Az állam, ha szükségét érzi, beleavatkozik a privát szférába, elérik a jelszavakat, sőt, 

a szoftvermérnökök bármikor lekapcsolhatják a wifit és az USB-interfészt 

(a számítógép és az ember kapcsolódása, például az érintőképernyőn keresztül), ha gyanús tevékenységen kapják a felhasználót, továbbá a SIM-kártyák is csak „tiszta eszközökkel” használhatók.

Az országban fejlődik a digitális tudás, amit nem feltétlenül mindig jó célokra használnak fel. Nagy port kavart, amikor március végén egy észak-koreai hekkerbanda végrehajtotta a történelem legnagyobb kriptorablását az Axie Infinity ellen, amivel mintegy 615 millió dollár értékű kriptovalutához jutottak. A virtuális csatatér is forrong. Kitört a kriptoháború, és egy új típusú hadviselés van kialakulóban. 

Az észak-koreai hekkerek tudása most legyőzte a nagyhatalmakét, az Egyesült Államokét és Kínáét 

– írja a Business Insider elemzése, amely rávilágít, hogy a korlátozottabb infrastruktúra és költségvetés nem akadályozza meg a diktatórikus berendezkedésű államot, hogy részt vegyen a kiberhadviselésben. Kim Dzsongunnak állítólag saját hekkerhadserege van. Az FBI szerint bizonyos csoportokat maga az észak-koreai állam bízott meg.