Merész ötlettel állt elő egy kaliforniai startup. A levegőből készítenének húspótlót, hogy kedvezzenek a vegetáriánusoknak és kíméljék a környezetet

– írja a CBS News. Lisa Dyson fizikus, az Air Protein alapítója a húsra ízében, állagában és illatában is a megtévesztésig hasonlító, de nem állati eredetű terméket tervez a piacra dobni.

A húspótlót oxigént, nitrogént és szén-dioxidot tartalmazó mikrobákból állítják elő, erjesztéses eljárással, az eredmény pedig egy fehérjében és vitaminokban gazdag táplálék lesz.

A húspótló íze a csirkére, a marhahúsra és a tenger gyümölcseire emlékeztet.

Fotó: Rimma_Bondarenko / Getty Images

Lisa szerint néhány óra alatt finom steak készíthető a levegőből. Előrejelzések szerint az innováció meghatározó lesz az alternatív húspiacon, és az évtized végéig 140 milliárd dolláros profitot hozhat a cégnek. Az Air Chicken termékek várhatóan jövőre lesznek kaphatók az amerikai polcokon.

A felfedezés a környezetvédelem szempontjából sem elhanyagolható, ugyanis az élelmiszeripar már több üvegházhatást okozó gázt termel, mint a teljes közlekedési szektor.

Bill Gatesnek mindenre van egy ötlete: így pótolná a vízhiányt

Egy új technológiának köszönhetően a levegőből állítaná elő a vizet, hidropanelek segítségével.