Közélet

Már a legkisebbekre van a legnagyobb veszéllyel a koronavírus

A járványügyi korlátozások feloldása után úgy tűnik, hogy hamarosan véget érhet a pandémia, az öt év alattiak azonban még mindig fokozottan ki vannak téve a fertőzésveszélynek.

A gyermekek továbbra is nagy számban fertőződnek meg a koronavírussal, az öt év alatti gyermekek részére kifejlesztett vakcina engedélyezésére pedig még jó pár hónapot várni kell – tudatta a CNN. Ez az egyetlen korcsoport, amely számára még nem engedélyezték a koronavírus elleni vakcinát az Egyesült Államokban.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) legfrissebb tanulmánya szerint az Egyesült Államokban a gyermekek háromnegyede esett át már a a koronavírus-fertőzésen. Noha a gyermekek jóval kisebb arányban kerültek kórházba a fertőzéssel, 

csak az Egyesült Államokban eddig 475, öt év alatti gyermek halt bele a betegségbe a CDC adatai szerint.

Coronavirus,Covid-19,Under,The,Microscope.,3d,Illustration
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államokban a 18 év alatti gyermekek nagyjából 75 százalékánál alakult ki védelem a vírussal szemben 2022 februárjáig – áll a tanulmányban. Míg a Moderna megosztott néhány adatot a Covid-19 oltóanyag fiatalabb gyermekek körében végzett kísérleteiről, a Pfizer és a BioNTech öt év alattiakra vonatkozó kísérleti adatai még nem állnak rendelkezésre.

A cél az, hogy a koronavírus elleni vakcina júniusban elérhető legyen a 4 éves és fiatalabb gyermekek számára 

– mondta Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója.

Dr. Anthony Fauci, Joe Biden elnök orvosi főtanácsadója a múlt héten jelentette be, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) egyszerre engedélyezheti a Pfizer/BioNTech és a Moderna Covid-19 kisgyermekek részére kifejlesztett oltóanyagának sürgősségi felhasználását.

A szülők számára némi megkönnyebbülést jelenthet, hogy az FDA hétfőn jelentette be, hogy engedélyezte az első koronavírus elleni gyógyszer,a remdesivir használatát a 12 évnél alattiak részére.

 

Moderna pandémia kisgyermekek oltása Pfizer/Biontech covid
Kapcsolódó cikkek