Április 3-án Szerbiában köztársasági elnökválasztást és köztársasági parlamenti választást is tartottak, egyes községekben és városokban – mint például Belgrádban, Kúlán, Szécsányon – pedig önkormányzati választások is voltak.

Az egyik ellenzéki koalíció adatai szerint 

19 óráig a szerbiai választópolgárok 55,42 százaléka szavazott. 

Vajdaságban 57,94, Belgrádban pedig 53,18 százalékos a részvételi arány. A most mért belgrádi adatok magasabbak, mint a 2016-osak voltak, amikor 51,09 százalékos volt a végleges részvételi arány – közölte a Szabad Magyar Szó portál.

Vasárnap 20 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. Szerbiában magasabb volt a részvételi arány, mint két éve. 

Megfigyelők szerint a legtöbb helyen eljárásbeli szabálytalanságok történtek, például a voksolók nem a megfelelő urnába dobták a szavazatukat vagy a bizottság nem ellenőrizte a szavazó személyazonosságát, de a szavazás titkosságát veszélyeztető események is történtek, például lefényképezték a szavazólapokat vagy egyes emberek helyett a családtagjuk akart szavazni.

Az első eredményekre 22 óra után lehet számítani. 

A hivatalos és végleges eredményeket csütörtökig kell nyilvánosságra hozni, ám ha meg kell ismételni néhány helyen a voksolást, akkor csak néhány hét múlva várhatók végleges adatok.

A közvélemény-kutatások eredményei alapján biztosra vehető a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) győzelme.

A pártelnökök voksuk leadásakor egybehangzóan azt mondták: jó eredményre számítanak.

A valamivel több mint 6,5 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár összesen 19 lista és nyolc elnökjelölt közül választhatott. 

Fotó: Andrej Cukic

A választási bizottság szerint nyugodt volt a voksolás, nagyobb szabálytalanságot csak néhány helyen észleltek. A testület kapott ugyan bejelentést arról is, hogy megvertek egy ellenzéki és egy kormánypárti politikust, ám ezek az incidensek az utcán és nem valamely szavazóhelyen történtek, így az ügyekben nem a választási bizottság, hanem a rendőrség az illetékes. A rendőrség éjszakai készenlétben vigyáz a rendre.