Közélet

Tömegével hagyják el Oroszországot az értelmiségiek

Hamarosan hiány lehet kutatókból, orvosokból, bankárokból és egyéb szakemberekből.

Több százezer szakember távozott Oroszországból az Ukrajna ellen indított háború kitörése óta. A marketwatch.com cikke szerint IT-szakemberek, kutatók, bankárok, orvosok, gazdasági szakértők és egyéb értelmiségiek fordítottak hátat hazájuknak és tömegével távoztak Georgiába, Örményországba és Törökországba.

 A lap szerint várhatóan még többen követik majd őket a közeljövőben. 

Egy március közepi felmérés szerint – amelyet egy olyan szervezet készített, amely segít az oroszoknak külföldre utazni – 300 ezer szakember távozott a háború kitörése óta. 

Leginkább felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok azok, akik otthagyták hazájukat. Gyakorlatilag az orosz munkaerő egyik fő gerincét generáció teljesen eltűnt az orosz gazdaságból. 

Fotó: SOPA Images

Az okokról sokan sokfélét mondanak, de a nyugati szankciók biztosan a kivándorlás felé terelik a fiatalokat, akik az elmúlt években megszokták a külföldi kényelmi termékeket és nem akarnak róluk lemondani. 

A kivándorlásnak beláthatatlan következményei lehetnek az egyébként sem túl fényesen teljesítő orosz gazdaságra, kulcsfontosságú területeken nézhetnek szembe óriási munkaerőhiánnyal hamarosan az oroszok. 

 

 

háború kivándorlás Oroszország szankciók
Kapcsolódó cikkek