Az Egységben Magyarországért pártjai kedden közösen értékelték a választási vereséget. A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös nyilatkozatában azt írja: „Nem tagadható el, hogy a vasárnapi választáson Magyarország jövője szempontjából lesújtó eredmény született.”

„A választásokat követően kötelességünk levonni a tanulságokat is. Mivel a hat ellenzéki párt közös listával, közös jelölőszervezetként indult a választáson, ezt a munkát is közösen kell elvégeznünk”

– írták közleményükben. 

Az ATV külön-külön is megkereste a pártokat, hogy megtudja: hol terveznek tisztújítást, de a legtöbb szervezet nem kívánt nyilatkozni. A Jobbiknál – amelynek elnöke még a választások éjszakáján a pártszövetség közös miniszterelnök-jelöltjét tette felelőssé a kudarcért – fel sem vették a telefont. Az MSZP és a DK nem kívánt nyilatkozni. Az LMP pedig közölte: az elnökség nem mond le.

A Momentum és a Párbeszéd ellenben jelezte: tisztújítás lesz a pártban, de addig mindenképpen marad az elnökség.

Márki-Zay még nem döntött

Az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje is nyilatkozott az ATV-nek; azt mondta, nem döntötte még el, listavezetőként felveszi-e parlamenti mandátumát, vagy marad Hódmezővásárhely polgármestere. Hozzátette: 

inkább maradna polgármester.

Márki-Zay Péter, az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet