Megszólalt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is, miután a Gazprom bejelentette, hogy egyoldalúan megszünteti a gázszállításokat Lengyelország és Bulgária számára. A politikus szerint ez csak egy újabb kísérlet Oroszország részéről, hogy zsarolásra használja az energiahordozót.

A bizottsági elnök szerint ez nemcsak igazolhatatlan és elfogadhatatlan, de azt is bizonyítja, hogy Oroszország nem megbízható gázszállító. Von der Leyen szerint azonban az unió készült erre a forgatókönyvre, és közeli kapcsolatban van az összes tagállammal.

Fotó: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Éppen ezért dolgoznak az alternatív szállításokon és a tárolók feltöltésén szerte a közösségen belül, míg a tagállamok rendelkeznek tervekkel erre az eshetőségre. A bizottság együttműködik az országokkal a koordináció és a szolidaritás biztosítása érdekében, összeült a gázzal kapcsolatos koordinációt végző csoport is, készül az EU közös válasza is, miközben folyik a nemzetközi partnerekkel az egyeztetés az alternatív szállítások biztosítása érdekében – áll a politikus által kiadott közleményben.

A Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán szerdán. A New Yorkban tartózkodó politikus elmondta, hogy az elmúlt órákban több hír jelent meg arról, hogy a Gazprom leállította a földgázszállítást Lengyelország és Bulgária irányába.

Az európai gázárak ötödével emelkedtek szerdán, miután az orosz Gazprom felfüggesztette a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló ellátást, mondván, hogy nem sikerült az egy nappal korábban esedékes kifizetéseket teljesíteniük.