Regisztrálták a majomhimlővel fertőzött első beteget Szlovéniában, a férfi Kanári-szigeteki nyaralásáról tért haza – közölte a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) kedden. 

Mario Fafangel, a NIJZ járványügyi központjának vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a beteg állapota stabil, a tünetek hazatérése után jelentkeztek nála. A betegség járványügyi szempontból könnyebben kezelhető, mint a koronavírus – hangsúlyozta. Közölte azt is, hogy 

nem új vírusról van szó, hozzátette, hogy a szlovéniai esetet is jelentették a nemzetközi intézményeknek. 

Fafangel közlése szerint azon is dolgoznak, hogy a fertőzés ne terjedjen át másokra. Figyelniük kell a tünetek megjelenésére, különösen a lázra. Ami a lakosságot illeti, a terjedés kockázata alacsony – értékelte. 

Indonesia Take Precautions Against Monkeypox Virus
Fotó: NurPhoto

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene. 

Korábban a VG megírta, hogy egyre több ország kopogtat a majomhimlő elleni vakcináért. A Global Health nonprofit adatgyűjtő oldal adatai szerint az elmúlt hetekben

17 országban jelent meg a majomhimlő.

Mi az a majomhimlő, és hogyan került Európába?

Egyes szakértők a megbetegedések számának növekedését a Covid–19 miatti korlátozások feloldásával, illetve a megnövekedett utazási kedvvel magyarázzák.