Az amerikai lakosság alig 39 százaléka elégedett a az elnök teljesítményével, és még a Demokrata Párt tagjainak körében is egyre növekszik Joe Biden tevékenységével kapcsolatos borúlátás – állítja az AP-NORC legújabb felmérése. A pénteken közzétett kutatás szerint 10 amerikai állampolgár közül mindössze kettő gondolja úgy, hogy "jó irányba mennek a dolgok" az Egyesült Államokban, és az amerikai gazdaság jó állapotban van. Egy hónappal ezelőtt még tízből három gondolta így.

A friss adatok szerint a Demokrata Párt szavazói közül 33 százalék véli úgy, hogy az ország jó irányba halad, míg áprilisban még 49 százalék.

A novemberi időközi választások előtt fél évvel Biden elnök népszerűsége a demokrata párti szavazók körében 73 százalékon áll, ami jelentős csökkenést mutat elnöksége korábbi időszakához képest: az AP-NORC 2021-es havi felmérései során Joe Biden népszerűségi indexe a Demokrata Párt szavazói között egyszer sem csökkent 82 százalék alá.

Az amerikai elnök népszerűségének ártott az inflációs nyomás, az üzemanyagárak még soha nem voltak ilyen tartósan rekord-magasságban az Egyesült Államokban. Az orosz olajra kivetett szankciók felhajtották az árakat, a kieső utánpótlást Szaúd-Arábiából, vagy Venezuelából pótolnák. Biden megítélésének az sem használt, hogy egy friss vizsgálat kimondta: az Egyesült Államok elhamarkodott kivonulása Afganisztánból hozzájárult a közép-ázsiai ország összeomlásához.
Fotó: Lee Jin-man / AFP

Az ellenzéki Republikánus Párt támogatóinak körében megválasztása óta rendkívül alacsony a hivatalban lévő elnök népszerűsége: tíz republikánus szavazó közül kevesebb mint egy elégedett például azzal, ahogy a gazdasági kérdéseket kezelte.

A teljes lakosság körében kétharmad azoknak az aránya, akik negatívan ítélik meg Biden ténykedését gazdasági téren. Az elmúlt hónapokban ez az adat alig változott, sőt január-február óta még enyhén emelkedett is.

Magas olajárak várhatóak 2022 egészében

A társadalomra nézve a magas olajárak súlyos inflációt okoznak, az Egyesült Államokban rekordszintre emelkedtek az üzemanyagárak, ami miatt a Biden- adminisztráció nyomást helyez az olajvállalatokra, hogy növeljék a kitermelésüket.

A Demokrata Párt szavazói közül jelenleg 37 százalék véli úgy, hogy az elnök gazdaságpolitikája inkább használt, mint ártott, míg áprilisban még 45 százalék. Ugyanakkor a demokrata párti szavazók közül csak 18 százalék válaszolta azt, hogy az elnök gazdasági intézkedései inkább ártottak, mint használtak, míg 44 százalék szerint ezek a lépések nem jártak semmilyen érezhető hatással.