Joe Biden azonban eredménytelenül próbálja felpörgetni a kitermelést, mivel a nagy olajcégek  kibújnak a kérés alól. Az olajtársaságok arra hivatkoznak, hogy

csak mérsékelten tudják növelni a termelésüket az ellátási láncokban bekövetkezett szakadások és a munkaerőhiány miatt. 

Ennek ellenére a cégek eredménye az egekben van. Az Ukrajnában zajló háború hatásai nem csak felhajtották az energiahordozók értékét, de magas szinten is tartják. Ezt jól szemlélteti, hogy a Saudi Aramco nettó eredménye 124 százalékkal nőt 2021-ben az előző évhez viszonyítva. Az amerikai Exxon Mobile is szép eredményeket produkált, ami az idei első negyedévben megduplázta a profitját a 2021-es első három hónaphoz képest. Érdekesség, hogy az Exxon Mobil annak ellenére teljesített kiemelkedően, hogy a hűború miatt felszámolta az oroszországi jelenlétét, ami jelentős kiadásokkal járt.

Brutálisan jól teljesítenek a legjelentősebb olajipari vállalatok

Az olajipari vállalatok szárnyalnak, az eredményük pedig nagy mértékben növekszik a tavalyi évhez viszonyítva.

Általánosságban az olajtársaságok a magasabb nyersolajárakra a termelés erőteljes növelésével reagálnának. Normális körülmények között ilyenkor a megnövekedett kínálat az árak csökkenéséhez vezet, azonban a

szállítási láncok töredezettsége, a munkaerőhiány, illetve az orosz olajra kivetett szankciók miatt a megnövelt kitermelés nem valószínű, hogy az árak normalizálódásához fog vezetni rövid távon.

Oil pump on background of US dollar
Fotó: Shutterstock

Történelmi csúcson az olajipar nyeresége 2022 első negyedévében

Az elemzői prognózis szerint az jelenlegi olajárak miatt az olajszektor 25 éve nem látott bevételeket fog generálni.

Az elszálló olajárakra reagálva sokan felvetették annak a lehetőségét, hogy a palaolaj nagyobb mennyiségű piacra engedésével le lehetne szorítani a világpiaci árát a fekete aranynak. Ez működőképes alternatíva lehetne, viszont jelentős árat kellen fizetni érte. A palaolaj kitermelése ugyanis a jelenlegi technológiákkal nem csak drágább, mint a hagyományos kitermelés, de kifejezetten káros is a környezetre.