Majdnem a felére csökkent a repülő rovarok száma Nagy-Britanniában: 2004 óta közel 60 százalékkal zsugorodott az állományuk, ami ijesztő arány, tekintve, hogy a rovarok létfontosságú szerepet játszanak a növények beporzásában, a szerves hulladék elfogyasztásában és a kártevők elpusztításában – tudatta a Yale E360.

Két brit természetvédelmi csoport, a Kent Wildlife Trust és a Buglife hasonlította össze a rendszámtáblákon lévő elpusztult rovarok számát 2004-ben és 2021-ben. Az adatokat a brit lakosok gyűjtötték össze, akik egy alkalmazás segítségével feljegyezték, hogy merre közlekedtek, és hány elgázolt bogarat találtak az autójukon. A rovarok száma Angliában és Walesben csökkent a legnagyobb mértékben: 65, illetve 55 százalékkal. 

Skóciában, ahol több az érintetlen terület és kevesebb a település, a bogarak száma csak 28 százalékkal esett.

08 March 2022, Hessen, Frankfurt/Main: Bees return to their hive on Frannkfurt's Lohrberg in bright sunshine and blue skies. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: FRANK RUMPENHORST / dpa Picture-Alliance via AFP

Az is lehetséges, hogy 2004 különösen jó év volt a rovarok számára, 2021 pedig különösen rossz, ezért fontos évenként gyűjteni az adatokat, hogy reálisabb képet kapjunk a hosszabb távú tendenciákról. Az eredmények azonban összhangban vannak más kutatásokkal is, amelyek a rovarok riasztó mértékű fogyását mutatják. 

Rejtély: több mint kétszázezer méhcsalád pusztult el a tél során

A méhészek értetlenül állnak azelőtt, hogy míg egyes telephelyeiken minden a legnagyobb rendben volt, addig pár kilométerrel arrébb az összes méh elpusztult.

A rovarok száma globális szinten évente 2,5 százalékkal csökken, és nyolcszor gyorsabban halnak ki, mint a hüllők, madarak vagy emlősök

 – áll egy 2019-ben készített tanulmányban.

Riasztó mértéket öltött a rovarállomány csökkenése, és ha nem teszünk megfelelő lépéseket a probléma ellensúlyozására, akkor nagy bajba kerülhet az élővilág

– mondta Paul Hadaway, a Kent Wildlife Trust természetvédelmi igazgatója egy nyilatkozatban. „Most kell cselekednünk, több és nagyobb élőhelyeket létrehozva, a tájban folyosókat biztosítva a vadvilág számára, és teret engedve a természet regenerálódásának.”