Összecsapások törtek ki keddre virradóra a líbiai fővárosban, miután a tobruki, párhuzamos törvényhozás által februárban miniszterelnökké választott Fathi Basaga és több minisztere bejelentette látogatását.

Basaga közleményben azt írta, hogy kormányzati tevékenységének megkezdése miatt érkezett Tripoliba. Helyszíni beszámolók szerint a fővárosban összecsaptak egymással a különböző parlamentekhez lojális, rivális fegyveres csoportok, több helyről fegyverropogást lehetett hallani.

Tripoli, 2022. február 11.Fati Basaga, a líbiai átmeneti kormány új miniszterelnöke (k) sajtótájékoztatót tart a Mitiga nemzetközi repülőtér egyik helyiségében tartott ülésen Tripoliban 2022. február 10-én. Líbiában a decemberre kiírt választások összeomlottak, és a képviselők szerint Abdulhamid Dbeibah átmeneti egységkormánya elvesztette legitimációját, ezért az új választásokat 2023-ra kell halasztani. Dbeibah miniszterelnök korábban kijelentette, hogy csak egy megválasztott kormány javára hajlandó lemondani a hatalomról.MTI/EPA/STR
Fotó: STR

Basagát februárban választotta meg kormányfőnek az ország keleti felének törvényhozása, ám a döntést a Tripoliban székelő, az ország átmeneti kormányát vezető Abdul Hamid Dbeibah nem ismeri el, és azt követeli, hogy a politikai erők tartsák magukat az eredeti menetrendhez.

Az országban decemberben tartottak volna elnökválasztást, januárban pedig parlamenti választásokat, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben.

A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Dbeibah kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg.

Oroszország kénytelen beáldozni Líbiát Ukrajna miatt

Csökkenteni kényszerül Líbiában állomásozó katonáinak számát Oroszország az ukrajnai háború miatt. A Kreml közel 1200, az észak-afrikai országban harcoló orosz, illetve szír zsoldost irányított át az ukrán frontra.

Basagát támogatja a kelet-líbiai hadúr, Halífa Haftar tábornok is, akinek csapatai 2019-ben már megpróbálták irányításuk alá vonni Tripolit. Basaga és szövetségesei egy időre leállították a térségben zajló olajkitermelést is azért, hogy így gyakoroljanak nyomást Tripolira és a külföldre: ismerjék el az új kormányt.

Az észak-afrikai országban 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban Líbia káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt.

A Közel-Kelet sem segíthet Európán, ha orosz olaj nélkül marad

Elmaradtak a beruházások a termelői és finomítói szektorban, nincs elég kapacitás.