Csökkenteni kényszerül Líbiában állomásozó katonáinak számát Oroszország az ukrajnai háború miatt. A Kreml közel 1200, az észak-afrikai országban harcoló orosz, illetve szír zsoldost irányított át az ukrán frontra – írja nyugati és líbiai tisztségviselőkre hivatkozva a Financial Times. Ez az első jele annak, hogy az orosz csapatokat igencsak megterheli az ukrajnai invázió. Az átcsoportosítás része a Wagner-csoport mintegy 200 orosz zsoldosa, valamint ezer szíriai hivatásos.

10 tons of explosives cleared from civilian settlements neutralized in Libya
Illusztráció Fotó: Anadolu Agency via AFP

„Először a szíreket irányították át, majd ezt követően a Wagner-csoport kétszáz tagját” – erősítette meg Emaddedin Badi, az Atlanti Tanács közel-keleti vezető munkatársa.

Körülbelül 5000 Moszkva által fizetett zsoldos maradt a régióban.

Oroszország zsoldosainak bevetésével vetette meg a lábát Észak- és Nyugat-Afrikában, Líbia mellett például Maliban, de a Közép-afrikai Köztársaságig elér a kezük, ami igencsak kivívta az egykori gyarmattartó Franciaország haragját.

Ukrajna megszállása azonban Putyin által soha nem gondolt hosszússágúra nyúlik, ezáltal pedig a háború költségei is nem várt magasságokat verdesnek, a Kreml ezért is kényszerült erőit átcsoportosítani.

A Wagner-csoport orosz zsoldosait Afrikából Kelet-Európába telepíthetik

A hivatalos orosz álláspont szerint nem létező zsoldoshadsereg tagjait egyes források szerint Afrikából Kelet-Európába telepítik át.

Az ukrán fronton ért kudarcok hatására Oroszország kénytelen volt egyes célokat feladni – egyelőre. Jelentősek a katonai veszteségek: a Kreml 1351 katona halálát ismerte el március végén, brit jelentések szerint azonban mintegy 15 ezer orosz harcot eshetett el.

Nyugati tisztségviselők szerint Putyinék nem tervezték a líbiai csapatkivonást, de az említett ukrajnai veszteséget átírták a forgatókönyvet. „Oroszország valószínűleg arra kényszerült, hogy az afrikai és szíriai műveletek rovására Ukrajnába irányítsa át a Wagner-csoportot” - közölte március végén az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

Bár kijevi tisztviselők arról számoltak be, hogy szír zsoldosokat öltek meg az ukrán fronton, ám nincs bizonyíték arra, hogy szír hivatásos katonák érkeztek volna Ukrajnába, hogy az oroszok oldalán harcoljanak.

Wagnerék Ukrajnában

A reguláris haderő mellett a zsoldosok is fontos szerepet játszanak Oroszország Ukrajna ellen indított háborújában.

Az Egyesült Államok Putyin egyik közeli munkatársát, Jevgenyij Prigozsint vádolta meg azzal, hogy ő intézi a Wagner-csoport kifizetését. Az érintett természetesen tagadott, de nem csak ezt, hanem azt is, hogy egyáltalán kapcsolatban állnának a zsoldoscsoporttal. A Kreml nem kommentálta a vádakat.