Közélet

Két fő hadszíntér alakult ki Ukrajnában

Lassan már három hónapja tart az orosz-ukrán háború, és miután az ukrán csapatok elűzték az orosz haderőt Kijev környékéről, két fő hadszíntéren folyik a harc – olvasható a CNN összefoglalójában.

A keleti fronton az orosz csapatok a Luhanszki és a Donyetszki Népköztársaság irányából igyekeznek előretörni, hogy a Donbasz régió egészét az uralmuk alá vonják, azonban az ukrán ellentámadások veszélybe sodorhatják az orosz csapatok utánpótlási vonalait. Noha az oroszok képesek voltak valamennyi területet elfoglalni, előrenyomulásuk mérsékeltnek mondható, így a főként Luhanszkban folyó összecsapások során továbbra is a tüzérségükre hagyatkoznak elsősorban.

 Ukrainian serviceman carries a fragment of a rocket outside a building in Kyiv on March 24, 2022, after it was destroyed by Russian shelling. A month since Russia launched its shock invasion, Ukraine's leader has pleaded for NATO to "save" his shattered country with unrestricted military aid, so its armed forces could transform their dogged defence into attack. While Kyiv and Western intelligence report battlefield gains against the Russians, the vast scale of civilian suffering was made stark
Fotó: SERGEI SUPINSKY / AFP

Ezen a fronton az oroszok Mariupolon kívül más várost nem voltak képesek elfoglalni a háború kezdete óta, bár ez könnyen változhat a napokban, ugyanis Szeverodonyetszk és Rubiznye városai eleshetnek a közeljövőben. A bombázások után azonban csak felperzselt romokat vehetnek majd birtokba a hódítók. A keleti front északi részén ráadásul az ukránok érnek el inkább sikereket, így az ország második legnagyobb városa, Harkiv közeléből kiűzték az inváziós erőket.

Az orosz támadást hátráltatja a Donyetszk folyó és az azt környékező mocsaras, lápos terület is, miközben a folyón felhúzott pontonhidak sem váltották be Moszkva reményeit, sőt azokból legalább hármat megsemmisítettek az ukrán csapatok és súlyos veszteségeket okoztak a támadó haderőnek. A Harkivtól északra és keletre az ukránok által visszafoglalt területek pedig veszélybe sodorhatják az orosz utánpótlást. Az ukrán ellentámadás kapcsán közzétett videók szerint több T90M típusú, a frontvonalra küldöttek közül a legmodernebbnek számító orosz tank is megsemmisült. Egyelőre azonban szakértők szerint nem várható ambíciózusabb ukrán offenzíva a térségben.

A déli fronton kevesebb az esemény, ott megmerevedni látszanak a vonalak. Ugyan az oroszok még a háború elején meghódítottak viszonylag jelentős területeket Herszon és Zaporizsia régiókban, ám azóta csak sporadikus erőfeszítéseket tettek további területek megszerzése érdekében, míg Odesszával szemben katonai szempontból értékelhetetlen rakétatámadásokat indítottak. A kikötőváros elleni támadásnak azonban kevés a valószínűsége, különösen a Moszkva cirkáló elsüllyesztését követően.

Az oroszok célja így ezen a területen a megszerzett részek konszolidálása lehet, hogy a Krím-félsziget felé vezető szárazföldi összeköttetést biztosítsák. Azonban a kiszivárgó hírek szerint a borzasztó körülményekben lévő régióban az orosz csapatok inkább fosztogatnak, mint hogy működő kormányzatot próbálnának létesíteni.

 

Donyetszk orosz-ukrán háború Luhanszk Donbasz front
Kapcsolódó cikkek