A szankciókkal kapcsolatban az uniós szabályok világosak, egységre van szükség

 – válaszolta a Külügyminisztérium az atv.hu -nak arra, hogy Katarina Barley és a német alkancellár is felvetette azt, hogy az tagországai Magyarország nélkül szavazzák meg az Oroszország elleni olajembargót. Az Európai Parlament alelnöke, Katarina Barley volt német igazságügyminiszter után Robert Habcek német alkancellár, gazdasági miniszter nyilatkozta azt, hogy Németország támogatná, ha az uniós tagországok Magyarország nélkül vezetnének be embargót az orosz kőolajra. 

Az energiaellátás nemzeti hatáskör, minden ország maga dönt arról, hogy mit és honnan szeretne vagy nem szeretne vásárolni. A magyar kormány javaslata továbbra is az, hogy az olajembargó a csővezetékes szállításra ne vonatkozzon 

– írta válaszában a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

Russian,Oil,Tank.,Oil,Tank,Background,,Russia,Flag,On,Tank,
Fotó: Shutterstock

Mint ismert, Magyarország kilátásba helyezte a vétót a hatodik uniós szankciócsomagra, mert a kormány elutasítja az Oroszország elleni olajembargót.

Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott Ursula von der Leyen javaslatáról, hogy az egy atombombával ér fel. A magyar kormány részéről Szijjártó Péter 500-550 milliós forrásigényt említett, de összességében már a 18 milliárd eurós ellentételezési igény is elhangzott. Miután Magyarország 65 százalékban függ az orosz olajtól, és a finomítók átállítása dollár százmilliókba és évekbe kerülne.