Az olasz rendőrség versenyt fut az idővel, hogy azonosítani tudják a hamarosan vitorlát bontó, a toszkánai hajógyárban tartózkodó luxusjacht tulajdonosát – tudatta a The Guardian.

A  700 millió dollárt érő Scheherazade nagy valószínűséggel a szankciókkal sújtott orosz oligarchiákhoz, akár közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz köthető.

Aggodalomra ad okot azonban, hogy a Scheherazade a hajógyár elhagyására készülhet, miután a New York Times beszámolója szerint kedden a szárazdokkból a kikötőben helyezték el a luxusjachtot. A legénység egyik tagja szerint a hajó hamarosan elhagyhatja a kikötőt – írta a lap. Marianna Ferrante, a Sea Group luxusjachtok javításával foglalkozó cég marketingigazgatója azonban cáfolta a híreszteléseket:

A karbantartási munkálatok haladnak, és a közeljövőben nem tervezünk indulást

– mondta.
A 6 millió eurós felújítás eredetileg 2023 elején fejeződne be. A jachtot állítólag spával, úszómedencékkel, két helikopterleszállóval, fatüzelésű kandallóval és egy biliárdasztallal is felszerelik.

A toszkán Marina di Carrara kikötőjében tartózkodó 700 millió dolláros Scheherazade 2022. március 22-én
Fotó: Federico SCOPPA / AFP

A pénzügyőrök március elején  az orosz oligarchák elleni uniós szankciók életbelépésének idején szálltak fel először a Scheherazade fedélzetére Marina di Carrarában, amikor lefoglalták a jacht brit kapitányának, Guy Bennett-Pearce-nek a dokumentumait. Az amerikai tisztviselők akkor azt mondták, vizsgálják, hogy a jacht Putyiné-e. A bebörtönzött orosz ellenzéki vezetővel, Alekszej Navalnijjal együttműködő aktivisták szintén azt állították, hogy Putyin a jacht tulajdonosa.

A pénzügyőrség egyik forrása szerint a nyomozás nagyon összetett, mivel a különböző fedőcégnevek elfedhetik a valós tulajdonos kilétét.

 A hajót mindeddig nem foglalták le, és amíg a tulajdonosát nem azonosítják és szükség esetén szankciók alá nem helyezik, a hajó szabadon elhagyhatja Marina di Carrarát.

A La Stampa című napilap márciusi vizsgálata a Marshall-szigeteken bejegyzett fedőcégen keresztül Eduard Jurijevics Hudajnatovhoz, a Rosznyefty orosz állami olajvállalat volt elnökéhez kötötte a Scheherazade-ot. Hudajnatov nem szerepel a szankciós listán.