Oroszország válasza a YouTube-ra a RuTube, amely kedden már második napja nem volt elérhető kibertámadások miatt – írja a Reuters. A szolgáltatást a győzelem napjára időzítve lőtték le a támadók, és az uralmat azóta sem sikerült az oldal készítőinek maradéktalanul visszaszerezniük.

Jelenleg az oldalon csak egy rövid üzenet olvasható, mely szerint technikai munkát végeznek, miután azt támadás érte. Az üzenetben azt is írják az üzemeltetők, hogy urai a helyzetnek és felhasználói információk nem estek a támadás áldozatául.

BRAZIL - 2022/03/23: In this photo illustration, a woman's silhouette holds a smartphone with the RUTUBE logo displayed on the screen. (Photo Illustration by Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images) 1239457672
Fotó: Rafael Henrique / LightRocket via Getty Images

A RuTube szerint a győzelem napjának közvetítését kívánhatták megakadályozni, ám mint mondták, nem bűn emlékezni a megnyert csatákra. A szolgáltató szerint a mostani támadás a legnagyobb az oldal történetében.

Ugyancsak hétfőn 

az orosz műholdas tévék menüjében az ukrán háborúval kapcsolatos üzeneteket tettek közzé hekkerek, 

közölve az orosz lakossággal, hogy hazájuk kezén vér szárad.

Az Ukrajnával szembeni orosz invázió óta több állami tulajdonú vállalat és híroldal ellen indult támadás, olyan üzeneteket sugározva, melyek ellentétben állnak a hivatalos állami üzenetekkel, melyek szerint még csak háború sem zajlik Ukrajnában, csupán különleges katonai művelet történik.

A RuTube közölte, hogy nagy csapat dolgozik a hiba elhárításán, és 

cáfolta az oldal forráskódjának elvesztéséről szóló híreket.

A hosszú kimaradás lehet a magyarázata annak is, hogy Moszkva még nem korlátozta a YouTube elérését, annak ellenére sem, hogy többször megbírságolta és figyelmeztette a videómegosztót, miután az eltávolította az orosz állami hátterű csatornákat, miközben az oroszok által illegálisnak minősített tartalmakat nem.

Oroszország azonban korlátozta a Twitter, a Facebook és az Instagram elérését is az országban.