Közelednek az orosz csapatok Szeverodonyeck központja felé – erről beszélt kedd reggel Luhanszk megye kormányzója, Szerhij Hajdaj a Reuters beszámolója szerint.

Szerhij Hajdaj az ukrán állami televíziónak elmondta, hogy mintegy 15 ezer civil maradt Szeverodonyeckben, mivel a város 120 ezer lakosának nagy része elmenekült az orosz tüzérség brutális bombázása elől. A legrosszabbra készülve Hajdaj azt mondta, a várost védő ukrán csapatok a Donyec folyón át visszavonulhatnak Licsianszk felé, hogy elkerüljék a bekerítést.

An elderly man stands in front of a burning house garage after shelling in the city of Lysytsansk at the eastern Ukrainian region of Donbas on May 30, 2022, on the 96th day of the Russian invasion of Ukraine. - Since failing to capture Kyiv in the war's early stages, Russia's army has narrowed its focus, hammering Donbas cities with artillery and missile barrages as it seeks to consolidate its control. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
Fotó: ARIS MESSINIS / AFP

A Luhanszk megyei Szeverodonyeck most az oroszok fő célpontja, a város elfoglalásával lényegében a teljes megye orosz kézre kerülne.

A település egy jelentős része megsemmisült. Szeverodonyeck és Licsianszk megszerzésével Moszkva tényleges ellenőrzést gyakorolhatna Luhanszk felett, és ez a Reuters szerint lehetővé tenné a Kreml számára, hogy a több mint három hónapja tartó háború után valamiféle győzelmet hirdessen.

Megvan a megállapodás az olajembargóról

Az Oroszországból érkező kőolaj több mint kétharmadára vet ki importtilalmat az – közölte mikroblogján Charles Michel hétfő éjjel.

Oroszország azt állítja, hogy már a város egyharmadát bevették. A szakadár Luhanszki Népköztársaság vezetője, Leonyid Pasecsnik azt mondta, csapataik nem haladnak annyira gyorsan, amennyire remélték, mert a település infrastruktúráját mindenképpen fenn akarják tartani. Az ukránok szerint viszont Szeverodonyeck lényeges infrastruktúrája már megsemmisült, és a házak 90 százaléka is tönkrement a bombázásokban.