Mintegy nyolc hónapnyi párbeszédet követően elkészült az Útmutató az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához. A kulcsfontosságú kiadvány összeállításához a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) széles körű iparági és kereskedelmi egyeztetéseket folytatott, ezáltal is biztosítva, hogy a dokumentumban minden érintett szempontja érvényesülhessen és releváns segítséget nyújtson számukra.

A Nébih 2018 és 2021 között – az fogyasztóvédelmi projektje részeként – mintegy 120, Magyarországon, Németországban és Ausztriában kapható termék (39 termékpár, 78 terméktrió) összehasonlítását végezte el. A projekt egyik fő célja az élelmiszerek kettős minőségének mint jelenségnek a kutatása volt, azaz, hogy milyen gyakoriak a különbségek, és melyek az eltérések lehetséges okai.

A projekt tapasztalatait is feldolgozva az útmutatót összeállító munkacsoport olyan egyértelmű megállapítások rögzítésére törekedett, melyekkel

a kettős minőség ténye kizárható, ezáltal elkerülhető a vásárló megtévesztése.

Chemical Laboratory of the Food supply . Food in laboratory, dna modify .GMO Genetically modified food in lab

A tájékoztató további célja, hogy segítséget nyújtson az ipar, a forgalmazók és a hatóság szakembereinek a kettős minőség jelenségének azonosításában és kezelésében, valamint az élelmiszerekre vonatkozó hazai előírások kapcsán értelmezési segédletet nyújtson a felelős élelmiszeripari vállalkozások számára.

Az útmutató a szabályozási előzmények és az irányadó jogszabályok ismertetésén túl elsősorban gyakorlatias, kézzelfogható segítséget kíván nyújtani az élelmiszer-vállalkozásoknak az előírásoknak való megfeleléshez. Épp ezért a fogalommagyarázatok és példaesetek mellett bemutatja a hatósági vizsgálatok lehetséges főbb szempontjait is, ugyanakkor nem részletezi a hatósági eljárás teljes folyamatát.

A Nébih kiemelten fontos és folyamatos feladatként tekint az útmutató naprakészen tartására és szükség szerinti revíziójára. Erre elsősorban a szabályozási környezet esetleges változásai, a hatósági tapasztalatok, továbbá az élelmiszeripari vállalkozások konstruktív visszajelzései alapján lehet szükség a jövőben. Az útmutató kidolgozásában közreműködtek a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége, a Magyar Márkaszövetség, az SGS Hungária Kft., az Országos Kereskedelmi Szövetség, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, valamint a Magyar Energiaital-szövetség által delegált szakértők. A leírás az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálatához elérhető a Nébih honlapján.