Megvonta a bizalmat a szófiai parlament Kiril Petkov bolgár miniszterelnök kisebbségi kormányától. Az ellenzék múlt héten benyújtott bizalmatlansági indítványát 240 fős törvényhozásban 123 képviselő támogatta, 116 ellenében. A szerdai szavazást élőben közvetített a bolgár közszolgálati televízió.

A bizalom megvonását a legutóbbi választásokon ellenzékbe kényszerült, jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt kezdeményezte. Lépését a kormány pénzügyi- és gazdaságpolitikájának kudarcával indokolta.

A korrupció elleni küzdelem ígéretével hatalomra került, 42 éves Petkov erős Európa- és NATO-párti álláspontot képviselt a hagyományosan oroszbarát országban. A miniszterelnök februárban menesztette a védelmi miniszterét, amiért az nem volt hajlandó háborúnak nevezni az orosz inváziót, rendre megszavazta az Oroszország elleni szankciókat Brüsszelben, de fegyvereket nem küldött Ukrajnába. Elemzők szerint egy új kormány feltehetően semlegesebb politikát fog folytatni Oroszországgal szemben.

Nem ez a módja a bolgárok megnyerésének. Ez a szavazás mindössze egy kis lépés egy nagyon hosszú úton – hangoztatta Petkov a voksolást követően. A bolgár kormányfő közölte, hogy nem kíván koalíciós tárgyalásokat folytatni az ellenzéki pártokkal, de jelezte, kész más politikai erőktől elpártoló képviselőkkel biztosítani egy új kabinet támogatottságát, elkerülendő az előrehozott választásokat.

Bulgaria's Prime Minister Kiril Petkov (C) waves to supporters during a demonstration in support of the government after a successful no-confidence vote in front of the Bulgarian Parliament in Sofia on June 22, 2022. - Bulgaria's coalition government collapsed after just six months when it lost a vote of confidence among MPs, bringing fresh political turmoil and the increased likelihood of an early general election. (Photo by Nikolay DOYCHINOV / AFP)
A 42 éves Kiril Petkov a Harvardon végzett, és a korrupció elleni küzdelem ígéretével került hatalomra tavaly áprilisban. A kormányválsággal a Bulgáriának ígért uniós források folyósítása is csúszhat. 
Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Petkov négypárti kormánya, amelynek tagjai jelenleg a Folytatjuk a változást (PP), a Bolgár Szocialista Párt (BSP) és a Demokratikus Bulgária (DB), tavaly decemberben lépett hivatalba, miután egy éven belül három parlamenti választást is tartottak. A kormányválságot az idézte elő, hogy június 8-án a koalícióból kilépett a Van Ilyen Nép (ITN) párt. Az ITN a koalíció felmondását a pótköltségvetés körüli viták mellett azzal a híreszteléssel indokolta, hogy Petkov ígéretet tett uniós partnereinek, hogy Bulgária még júniusban feloldja a szomszédos Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére vonatkozó vétóját. Erről itt írtunk részletesen:

Scholz arra kéri Bulgáriát, ne vétózzanak

A német kancellár szeretné, ha Észak-Macedónia csatlakozna az Európai Unióhoz.

Petkov az ITN képviselőinek távozásával már csak 114 szavazatra támaszkodhatott a parlamentben. Ha Petkovnak nem sikerül újra parlamenti többséget verbuválnia maga mögé, és elfogadtatnia Bulgária 2023-as költségvetését, az ország 2021 áprilisa óta negyedszer is  parlamenti választás elé nézhet.