Simone Biles, Aly Raisman és McKayla Maroney egykori olimpiai tornászok is tagjai annak a közel 90 nőből álló csoportnak, amely a szövetségi kártérítési követelésekről szóló törvény értelmében több mint egymilliárd dolláros (370 milliárd forint) kártérítésre perelik a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI). Az egykori tornászok szerint az FBI nyomozói nem megfelelően vizsgálták ki a Dr. Larry ellen felhozott szexuális visszaélésekről szóló vádakat – írja a Fox News.

Az Egyesült Államok Torna Szövetségének és a Michigan Egyetem egykori orvosát, Larry Nassart életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, amiért 1998 és 2015 között 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt, köztük olimpiai érmeseket molesztált.

Az FBI 2015-ben kapott bejelentéseket arról, hogy a férfi több tornászt is szexuálisan bántalmazott, de az igazságügyi minisztérium jelentése szerint akkor még nem indították el a nyomozást.

US Olympic gymnasts (L-R) Simone Biles, McKayla Maroney,  Aly Raisman and Maggie Nichols, arrive to testify during a Senate Judiciary hearing about the Inspector General's report on the FBI handling of the Larry Nassar investigation of sexual abuse of Olympic gymnasts, on Capitol Hill, September 15, 2021, in Washington, DC. (Photo by SAUL LOEB / POOL / AFP)
Fotó: SAUL LOEB / AFP

Túlélőtársaimat és engem is elárult minden intézmény, amelynek meg kellett volna védenie minket: az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága, az Amerikai Tornaszövetség, az FBI és most az Igazságügyi Minisztérium

 – olvasható Maroney közleményében. 

Volt némi reményem, hogy betartják a szavukat, és felelősségre vonják az FBI-t, miután kiöntöttük a szívünket az Egyesült Államok Szenátusa Igazságügyi Bizottsága előtt, és igazságért könyörögtünk. Világos, hogy az igazságszolgáltatáshoz és a gyógyuláshoz az egyetlen út a jogi eljáráson keresztül vezet 

– tette hozzá. 

Former Michigan State University and USA Gymnastics doctor Larry Nassar enters the court room for his final sentencing phase in Eaton County Circuit Court on February 5, 2018 in Charlotte, Michigan. (Photo by RENA LAVERTY / AFP)
Fotó: RENA LAVERTY / AFP

Korábban a VG is megírta, hogy az egyik bíróság már 380 millió dollár kártérítést ítélt meg azoknak, akiket szexuálisan zaklatott, bántalmazott az egykori orvos. 

Az HBO felkoncolta a tornászokra vadászó ragadozót

Szokásához híven rendkívül alapos és hiteles dokumentumfilmmel rukkolt elő az HBO, ezúttal az amerikai tornasportot érintő botrányról készítettek filmet. Mint ismert, Larry Nassar, az amerikai tornászválogatott korábbi orvosa 175 évet, azaz gyakorlatilag életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, mivel 1998 és 2015 között 265 tinédzsert, illetve fiatal nőt molesztált. Köztük volt Simone Biles négyszeres olimpiai bajnok is.