Közélet

Előrenyomulnak az oroszok Szeverodonyecknél, elindult a bekerítő hadművelet

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint Oroszország egyre több területet vesz el Ukrajnától.

Az elmúlt 48 órában jelentős erőt fordított Oroszország arra, hogy elindítsa a bekerítő hadműveletet Szeverodonyecknél. A brit védelmi minisztérium információi szerint Donyeck felől Izyum városa felé nyomulnak az oroszok, hogy ezzel elvágják a Licsicsanszkban és a szomszédos Szeverodonyeckben védekező ukránokat az utánpótlástól. 

Ezzel azt is sikerülhetne elérniük az oroszoknak, hogy csakúgy, mint Mariupolban, a csapdába esett civilek és katonák immáron csak oroszok által ellenőrzött területen keresztül hagyhatnák el az ostromlott városokat. 

Az ukrán védők nagy problémája, hogy ezen a területen nincs elég tankjuk, így az oroszok könnyen tudnak előrenyomulni. Szeverodonyeck védőinek parancsnoka ezért folyamatosan páncélos utánpótlást kér a Sky News hírportál értesülései szerint. 

Fotó: AFP

Komolyabb felszerelésre és tankokra van szükségünk. A brit NLAW hatótávolsága 400 méter. Az amerikai Javelin ugyan messzebb tud ellőni, de városi harcban hasznavehetetlen. Az orosz tankok pedig két kilométerről lőnek minket, házak közé bújva. Ahhoz, hogy lőni tudjunk rájuk, közelebb kell mennünk, mindezt folyamatos ágyúzás közepette. Óriásiak a veszteségeink 

– mondta a parancsnok. 

A csata ráadásul nem csak a városban dúl, hanem szinte minden környező településen. 

Elkezdték letenni a fegyvert az szeverodonyecki ukránvédők

A luhanszki szakadárok és az orosz inváziós erők közösen törik fel az ukrán védelmet a városban.

 

Szeverodonyeck háború Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek