Közélet

Kulcsfontosságú ukrán település került orosz kézre

Metolkine elfoglalásával az utolsó akadály is elhárult, megnyílt az út Szeverodonyeck bevétele előtt.

Orosz szeparatisták jelentése szerint elfoglalták a Szeverodonyeckbe vezető út mentén fekvő utolsó települést, Metolkinét is az ukránoktól, ezzel megnyílt az út a nagyváros bevétele előtt. A városért már hetek óta heves küzdelem zajlik, és annak ellenére, hogy az oroszok egy részét már egy ideje birtokolják, teljesen nem tudták elfoglalni. Többek között azért sem, mert a környező települések közül sok még ukrán kézen van. Most ez változhat Metolkine elfoglalásával. 

LPR Russia Ukraine Military Operation
Fotó: Sputnik via AFP

A Reuters hírügynökség értesülései szerint mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett el a harcokban. 

Az ukrán fél egyébként még nem erősítette meg a falu elfoglalását, de a helyi kormányzó arról beszélt, hogy nagyon heves harcok dúlnak a térségben, és az oroszok folyamatosan nyomulnak Toskivka falu felé is, megpróbálnak itt áttörést elérni. Ez a település Licsicsanszktól délre található, ha elfoglalják, akkor a Szeverodonyeckkel szomszédos nagyváros ostroma is megkezdődhet, kétfrontossá alakítva a helyi harcokat. 

Újabb csapatösszevonás Szeverodonyecknél, minden tartalékosát beveti Oroszország

Nem tudni, meddig tudnak kitartani az ukrán védők.

Drónközpontot bombáztak

Közben az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy Odesszánál távolsági rakétákkal megsemmisítettek egy irányítóközpontot, ahonnan a török Bayraktar drónokat kezelték az ukránok. Mint ismert: ezekkel sikerült több csapást is mérniük az orosz egységekre. Apostolovénál pedig egy ukrán MiG–29-est lőttek le egységeik. 

 

Szeverodonyeck Oroszország Ukrajna háború
Kapcsolódó cikkek