Az Egyesült Államokban helyi idő szerint kedden megkezdték az öt év alatti kisgyermekek beoltását koronavírus ellen. 

Fotó: John MACDOUGALL / AFP

A Moderna kétadagos vakcinájának beadását vészhelyzeti alkalmazásra a hat hónap és öt év közötti gyerekek, a Pfizer háromadagos védőoltását pedig a hat hónap és négy év közötti korosztály számára engedélyezték a múlt héten. 

Egyelőre nem világos, hogy hány szülő kéri a legfiatalabb gyerekek beoltását. 

Az öt és tizenegy év közötti korosztály beoltása tavaly októberben vált lehetővé, azóta a szövetségi hatóságok adatai szerint a korcsoport tagjainak csak nagyjából a 29 százaléka kapta meg az összes dózist.

Egy májusi közvélemény-kutatás során a megkérdezett szülők ötöde nyilatkozott úgy, hogy amint lehetséges, azonnal beadatná öt év alatti gyermekének a koronavírus elleni vakcinát. 

Vivek Murthy amerikai orvos a CNN televízióban kedden azt tanácsolta a szülőknek, hogy vegyék komolyan a vírust, amely az Egyesült Államokban csaknem 500 gyermek halálát okozta a világjárvány kirobbanása óta, több mint 30 ezer öt év alatti kisgyermek pedig kórházi kezelésre szorult. 

Az amerikai közegészségügyi hatóságok szorgalmazzák a gyerekek átoltását, mert azzal szerintük súlyos megbetegedések és halálesetek előzhetők meg, ha a nyár végi és őszi iskolakezdésre ismét emelkedni kezdenének az esetszámok.