Súlyos tünetei nincsenek, otthonában gyógyul az a 38 éves férfi, akinél Magyarországon először mutatták ki a majomhimlőt. Szlávik János infektológus az RTL Híradónak azt mondta: 

a legtöbb esetben a majomhimlő enyhe, a bárányhimlőhöz hasonló tüneteket okoz. 

Szlávik elmondta, hogy a férfinél a majomhimlő tipikus tünetei jelentkeztek, a beteget kórházba sem kellett vinni, jelenleg lázcsillapításra van csak szüksége. 

A tipikus tünet, hogy a magas láz után 2-3 nappal jelennek meg a kiütések.

Hozzátette, a fertőzés nem életveszélyes, akkor lehet gond, ha a kiütések elfertőződnek. Maga a vírus enyhe tüneteket okoz.

Monkeypox virus particles, illustration. Monkeypox virus is found near rainforests in Central and West Africa and causes disease in humans and monkeys, although its natural hosts are rodents. It is capable of human to human transmission. In humans it causes fever, swollen glands and a rash of fluid-filled blisters. It is fatal in 10 per cent of cases. The surface of the virus is covered with surface tubules (rod-shaped). (Photo by KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP)
Fotó: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA / Science Photo Library /AFP

A Nemzeti Népegészségügyi Központ egyelőre még kutatja, hogy a férfi kikkel került kapcsolatba. Kis Zoltán, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium szakmai vezetője elmondta, hogy amennyiben a fertőzött szoros kontaktjainál nem jelentkeznek tünetek, ők elhagyhatják az otthonukat, de felhívják a figyelmüket arra, hogy másokkal kerüljék a szoros kontaktus létesítését.

Müller Cecília tiszti főorvos korábban elmondta, hogy az Afrikából behurcolt vírusnak két fajtáját, a közép- és a nyugat-afrikai különítik el, Európában az enyhébb megbetegedést okozó nyugat-afrikai variáns van jelen. Hozzátette, általánosságban a majomhimlős beteg két héten belül, mindenfajta terápia nélkül magától felgyógyul. Ugyanakkor – tette hozzá – mindenképpen elővigyázatosnak kell lenni, figyelni kell az eseteket, és szükséges a korai diagnosztika, gyanú esetén orvoshoz kell fordulni.

Így védekezzünk a majomhimlő ellen, és ezt tegyük, ha elkaptuk

Az Egyesült Államokban, Európában, Ausztráliában és a Közel-Keleten is megjelent a majomhimlő az elmúlt időszakban. Az egészségügyi szakértők aggódnak egy újabb világméretű járvány kitörése miatt.