Ukrajna szerdán nem mutatta jelét annak, hogy engedelmeskedne a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának átadására felszólító orosz ultimátumnak, miközben a védelmi miniszterei Brüsszelben gyűltek össze, hogy megvitassák az újabb fegyverszállítmányokat, amelyekkel Kijev fogyatkozó készleteit akarják feltölteni – írja a Reuters.

8214818 11.06.2022 An artillery gun destroyed by shelling is seen in Severodonetsk, Luhansk People's Republic. Viktor Antonyuk / Sputnik (Photo by Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Viktor Antonyuk / Sputnik via AFP

Oroszország azt üzente az ukrán erőknek, hogy szerda reggeltől hagyják abba az „értelmetlen ellenállást és tegyék le a fegyvert”. A szeverodonyecki harcok Kelet-Ukrajna ellenőrzéséért folynak.

Ukrajna szerint több mint 500 civil rekedt a katonákkal együtt a városban található Azot vegyi üzemben,

ahol a fegyveresek hetek óta ellenállnak az orosz bombázásoknak és támadásoknak, amelyek miatt Szeverodonyeck nagy része romhalmazzá vált.

8214794 11.06.2022 A church damaged as a result of shelling is seen in Severodonetsk, Luhansk People's Republic. Viktor Antonyuk / Sputnik (Photo by Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP)
Megrongálódott templom Szeverodonyeckben.Fotó: Viktor Antonyuk / Sputnik via AFP

A kora reggeli határidő lejárta után Olekszander Sztrjuk, Szeverodonyeck polgármestere elmondta, hogy az oroszok több irányból is megpróbálták megrohamozni a várost, amelyet az ukrán erők továbbra is védenek. „Megpróbáljuk az ellenséget a városközpont felé szorítani” – mondta egy televíziós interjúban, anélkül, hogy az ultimátumra utalt volna. 

Menekülési útvonalak vannak, de veszélyesek

– tette hozzá.

Luhanszk a szomszédos donyecki területtel együtt alkotja a Donbászt, melynek nagy része a korábbi, 2014–15-ös harcok óta az oroszok által támogatott szakadárok ellenőrzése alatt áll. Oroszország – miután márciusban nem sikerült bevennie Ukrajna fővárosát, Kijevet – erre a területre összpontosította támadásait.

Az Azot üzemben rejtőzködők kutakból származó vízből és a behozott élelmiszerkészletekből éltek – mondta Sztrjuk, aki szerint a humanitárius helyzet kritikus.

8214822 11.06.2022 A man smokes on the balcony of a residential building damaged by shelling in Severodonetsk, Luhansk People's Republic. Viktor Antonyuk / Sputnik (Photo by Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP)
Dohányzó férfi Szeverodonyeckben. Fotó: Viktor Antonyuk / Sputnik via AFP

Kijev szerint naponta 100-200 katonája hal meg, és több százan sebesülnek meg az oroszok február 24-i inváziója óta zajló legvéresebb harcokban. Ukrajna kedden közölte, hogy még mindig próbálja evakuálni a civileket, miután az orosz erők lerombolták az utolsó hidat, amely összeköttetést biztosított Szeverodonyeck és a Sziverszkij Donyec folyó nyugati partján Liszicsanszk. 

A nyugati országok a NATO-szabványnak megfelelő fegyvereket ígértek Ukrajnának. Ezek telepítése azonban időbe telik, és Ukrajnának következetes nyugati támogatásra lesz szüksége az új ellátmányokra és fegyverrendszerekre való áttéréshez, szovjet korabeli fegyvereik és lőszereik készletei pedig fogynak a Reuters beszámolója szerint.

Szerdán a NATO védelmi miniszterei Brüsszelben tanácskoznak, és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter vezetésével összehangolják az Ukrajnának nyújtott segítséget.