Közélet

Összecsaptak a járványhullámok Észak-Korea fölött

Egy rejtélyes béljárványról számoltak be Észak-Koreában csütörtökön az ország egyik mezőgazdasági régiójában – írta meg a Reuters. A betegség miatt nő a terhelés az egészségügyi ellátórendszeren, ami már így is küzd a koronavírussal, illetve a krónikus élelmiszerhiánnyal.

Kim Dzsong Un elrendelte, hogy nagy mennyiségben szállítsanak gyógyszereket az ország nyugati felében lévő Hedzsu városba a járvány megfékezése érdekében – jelentette a KCNA állami írügynökség. Arról nincs hír, hogy a betegség hány embert érint.

A WHO újabb egészségügyi vészhelyzet bevezetését fontolgatja

A szervezet főigazgatója a bizottság összehívását a majomhimlő szokatlan viselkedésével indokolta.

Észak-Korea vezetője arról beszélt, hogy

a járványt minél előbb meg kell fékezni. Ehhez összefogásra és jó szervezettségre van szükség az országban. Elmondta, hogy mindenkit karanténba kell zárni, akinél felvetődik a fertőzés lehetősége, illetve folyamatos tesztelésre van szükség.

A dél-koreai egyesülési minisztérium Korea-közi ügyekkel foglalkozó tisztviselője elmondta, hogy a kormány figyelemmel kíséri

egy lehetséges kolera- vagy tífusz járvány kitörését is az északi szomszédnál.

This picture taken on June 15, 2022 and released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on June 16, 2022 shows North Korean leader Kim Jong Un and his wife Ri Sol ju send medicines prepared by his family to the Haeju City, South Hwanghae Province as regards the outbreak of an acute enteric epidemic, at an undisclosed location in North Korea. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP)
Fotó: AFP

Jelentések szerint Észak-Koreában a Covid-19 járvány kitörése is nehézséget okozott, mivel sem oltásból, sem orvosi segédeszközből nem áll elegendő rendelkezésre az országban. Kim Dzsong Un a koronavírus miatt szükségállapotot hirdetett. Dél-Koreai kémek szerint a vízben terjedő betegségek, például a tífusz már a koronavírus-járvány kirobbanása előtt is széles körben terjedt Észak-Koreában.

Dél-Korea jelezte Phenjannak, hogy hajlandóak lennének segíteni a járványok elleni küzdelemben, akár Covid-19 elleni védőoltásokat is küldenének a szomszédjuknak.

Észak-Korea nem egyelőre nem reagált Szöul egyik ajánlatára sem.

A mostani akut bélfertőzés Dél-Hvanghe tartományban ütötte fel a fejét, itt található Hedzsu kikötőváros is. A tartomány Észak-Korea egyik legfontosabb mezőgazdasági térsége, ami hatalmas kockázatot jelent a krónikus élelmeszerhiánnyal küzdő országban. A betegség több mint valószínű, hogy a vízben terjed, így kulcsfontosságú lenne az ivóvíz készletek fertőtlenítése. Dél-Korea aggódik amiatt, hogy szomszédjának nem állnak rendelkezésre megfelelő eszközök a probléma orvoslására. 

Phenjan naponta jelenti az országban a lázas betegek számát. Külföldi szakértők szerint azért nem Covid fertőzésekről szólnak a jelentések, mivel az országnak nincs elegendő tesztje, hogy monitorozza a vírus terjedését, ezért minden lázas tünetet produkálót koronavírus-fertőzöttnek tekintenek.

 

járvány kolera bélfertőzés Dél-Korea Észak-Korea koronavírus
Kapcsolódó cikkek