A német gáztárolók töltöttségi szintje miatt Robert Habeck gazdasági és klímaügyi miniszter felvetette, hogy a bérbe adott lakásokban törvény írja elő a garantált minimumhőmérséklet akár 6 Celsius fokos csökkentését - mutat rá az alaphírre Varga Judit igazságügyi miniszter facebook posztjában.

Véleménye szrerint az ötlet még a német kormánypártokat is megosztja, Klara Geywitz szövetségi építésügyi miniszter törvényileg előírt megfagyást emlegetett. Ha a német kormány nem is tudja, hogy mit akar, mi igen - tette hozzá a miniszterasszony, aki szerint nemet kell mondani a gázembargó őrült ötletére és igent a rezsicsökkentésre, a családok és a gazdaság megvédésére.

Mint a VG megírta, Németország újraindítja a széntüzelésű erőműveket, és ösztönzőket kínál a vállalatoknak, hogy kevesebb földgázt használjanak fel, miután Oroszország csökkentette az Európába irányuló gázáramlást. A Gazprom ezen a héten technikai problémára hivatkozva 40 százalékkal csökkentette az Északi Áramlaton keresztüli szállításokat. A konfliktus ellenére Németország továbbra is Oroszországból importálja földgázának csaknem 35 százalékát. Ez az arány február előtt 55% volt. A WSJ információ szerint, szénhasználatot érintő jogszabályt várhatóan július 8-án hagyják jóvá a Bundesratban, a parlament felsőházában – mondta Habeck úr. Az intézkedés 2024. március 31-én jár le, addigra a kormány reményei szerint fenntartható alternatívát hoz létre az orosz gáz helyett.

Szijjártó Péter: menetrend szerint érkezik a földgáz Magyarországra

A hazai ellátással nincsenek problémák. Magyarország földgázellátása továbbra is biztos lábakon áll, a szállítások a szerződések szerint, megfelelő mennyiségben, mindenfajta fennakadás vagy zavar nélkül zajlanak.