Egy templom elleni fegyveres támadásban csütörtökön az alabamai Vestavia Hillsben két ember meghalt, egy pedig megsebesült egy lövöldözés során – közölte a városi rendőrség, hozzátéve, hogy egy gyanúsítottat letartóztattak.

Az Egyesült Államok déli részén lévő város rendőrsége a Facebookon közölte, hogy „a Szent István püspöki templomban három embert találtak el a lövedékek”. A rendőrség azt is közölte, hogy egy gyanúsított jelenleg letartóztatásban van, és „nincs további veszély”.

Az eset a templomban történt, miközben „bográcsozást” szerveztek, egy közösségi étkezést, ahová mindenki hoz magával valamilyen ételt – írja a Szent István-templom honlapja. A rendőrség tájékoztatása szerint a támadó egyedül lépett be a templomba, és lövöldözni kezdett.

 

Elfogadták a törvényt, szigorodik a fegyvervásárlás Amerikában

A plenáris vitában viszont több republikánus párti képviselő azzal utasította el a javaslatot, hogy az alkotmányellenes módon korlátozza az amerikai állampolgárok alapjogait.

Az Egyesült Államokban egyre nő a fegyveresen elkövetett, tömegeket érintő támadások száma. A katasztrofális helyzetet különösen a május 24-i texasi uvalde-i általános iskolai mészárlás jellemzi, ahol 21-en halt meg, köztük 19 gyerek.

Texasi mészárlás: az amerikai fegyverszövetség elzárkózott a fegyvertartási szabályok szigorításától

Elismerte hibáját a texasi rendőrség (DPS) igazgatója, amiért nem léptek közbe időben a keddi iskolai lövöldözés során, közben az amerikai Országos Fegyverszövetség (NRA) kiállt a fegyverviselés joga mellett.

Az év eleje óta több mint 20 ezren haltak meg fegyveres erőszak miatt az Egyesült Államokban a Gun Violence Archive szerint, amely az öngyilkosságokat is beépíti adatai közé.