Július 1-től jogszabályi kötelezettség alapján 1,99 százalékról 4,99 százalékra emelkedett a Diákhitel1 kamata – mondta a VG-nak Rákossy Balázs, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: egy kormányhatározat szerint évente kétszer vagyis félévente kell indexálni a diákhitelek kamatköltségeit is. A diákhitel termékek ügyleti kamata három elemből épül fel: a forrásköltségből, a kockázati prémiumból és a működési prémiumból.

A kamatmértéket úgy kell megállapítani, hogy se veszteség, se nyereség ne keletkezzen a Diákhitel Központnál. Amennyiben fix lenne a kamatozás, ez a feltétel nem teljesülhetne, emelte ki a vezérigazgató.

2022.03.30. Székesfehérvár Az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. 8,2 millió forintot adományozott a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Újszülött, Csecsemő és Gyermek Osztály részére. A támogatásból három volumetrikus pumpát, két ultrahang fejet és egy intenzív nagy méretű ágyat vásároltak Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap FMH Képen: Rákossy Balázs államtitkár - Pénzügyminisztérium
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Rákossy Balázs elmondta, hogy a Diákhitel1 kamata legutóbb 2019-ben emelkedett, miközben 2010-ben még meghaladta a 10 százalékot. A vezérigazgató elmondta: a jelenleg igényelhető diákhitelkonstrukciók közül csak és kizárólag a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata emelkedett, a Diákhitel2, a Képzési és a Diákhitel Plusz esetében továbbra is nulla százalékos marad a kamat. Ezeknél a konstrukcióknál az állam biztosítja a kamatmentességet.

Tavaly 33 milliárd forint hitelt folyósítottak a diákok részére a 2020-as 31 milliárd forint hitelkihelyezést követően – derül ki a Diákhitel Központ Zrt. éves jelentéséből. A hallgatói hitelrendszer indulása és 2021. december 31. közötti időszak alatt a szabad felhasználású Diákhitel1-et összesen 379 ezren igényelték, összesen 341,8 milliárd forint hitelösszeget folyósítottak számukra az elmúlt húsz évben.

A Diákhitel1-et igénybe vevő mintegy 19 ezer ügyfél 2021-ben összesen 16,4 milliárd forintot vett fel. A kötött felhasználású Diákhitel2-t az indulás óta 51,3 ezer diák igényelte, számukra összesen 56,7 milliárd forintot utaltak. 

A Diákhitel Központ a hallgatói hitelrendszer működtetéséhez szükséges forrásokat a pénz- és tőkepiacokról szerzi, olyan speciális finanszírozó intézményektől, mint a Magyar Fejlesztési Bank, az Európai Beruházási Bank, valamint kereskedelmi bankok. A rövid és hosszú lejáratú forrásokat kedvező költséggel, állami készfizető kezesség mellett veszik igénybe, míg a kötvénypiacot a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül érik el – válaszolta Rákossy Balázs.

Hangsúlyozta: a mostani  kamatemeléshez olyan környezeti változások járultak hozzá többek között, mint a világjárvány és az orosz-ukrán konfliktus okozta háborús inflációs sokk. 

Szeptemberig igényelhető a Diákhitel Plusz

A kamatmentes termékek közesetében a vezérigazgató kiemelte: a Diákhitel2, ami a felsőoktatási önköltséget, a tanulmányi költségeket fedezi, valamint a Diákhitel Pluszt, amit a koronavírus-járvány alatt vezettek be, és egy egyszeri 500 ezer forint kamatmentes hitelt jelent a hallgatóknak. A termék sikerét mutatja, hogy 2021-ben 7,9 milliárd forintot folyósítottak az igénylőknek. Viszont ezt a terméket, mivel a pandémia véget ért, szeptember 30-ig lehet igényelni, utána kivezetik. 

A Diákhitel1-et a hallgatók legtöbbször lakhatásra, költségek fedezésére, jegyzetek vásárlására használják fel, a szabad felhasználású  hitelből tanulmányi hónaponként akár 150 ezer forintot is igényelhetnek a diákok, ami évente 1,5 millió forint segítséget jelent.

20210414 GyőrRekordévet zárt a Diákhitel Központ.Képen:  Pajor Eszter manager. Győr.ESZK Egyetemi Szolgáltató Központ - Széchenyi István EgyetemFotó: Huszár Gábor HG Kisalföld
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Tavaly összesen 25 ezer új ügyfele volt a Diákhitel Központnak, sorolta a tavalyi évi adatokat a központ vezérigazgatója. A hitelfelvevők közül 16 ezren Diákhitel Pluszt, hatezren Diákhitel1-et, négyezren pedig a Diákhitel2-t igényelték. Jellemzően a hallgatók a felsőoktatási tanulmányaik során Diákhitel1-ből évente átlagosan 860 ezer forintot vesznek fel a központtól, a Diákhitel2 konstrukció esetében pedig  470 ezer forintot igényelnek - válaszolta a vezérigazgató.