Adócsalásért emelt vádat Bernie Ecclestone-nal szemben a brit adóhatóság (HMRC) hétfőn – írja a Reuters. Az ügyészség szerint a 91 éves üzletember több mint 400 millió font külföldi vagyonáról nem számolt be a hatóságoknak.

Simon York, a HMRC csalások után nyomozó részlegének vezetője szerint a vádemelést bonyolult és világszerte zajló nyomozás előzte meg. Az ügy első tárgyalása augusztus 22-én lesz.

A Forma–1 egykori vezetője a hírügynökségnek elmondta, hogy mivel nem ismeri a részleteket, nem tud kommentárral szolgálni, ám jelezte azt is, hogy valami hasonló esetről már évek óta pletykálnak. 

Bernie ECCLESTONE
Fotó: Andrej Isakovic / AFP

A milliárdostól 2015-ben már a családi tröszt miatt is több mint 1 milliárd fontot követelt a HMRC.

Ecclestone akkor azt mondta, hogy az adóhatóság megszegte a megállapodást, amelyet 2008-ban kötöttek a Bambino Trusttel kapcsolatban. Az alapot volt felesége, Slavica és lányai, Tamara és Petra számára hozta létre az egykori sportvezető, akinek 2017-ben kellett a Forma–1 éléről távoznia, miután a kereskedelmi jogok az amerikai Liberty Mediához kerültek.

Noha továbbra is fenntart egy irodát Londonban, ideje nagy részét svájci, ibizai vagy épp brazil birtokain tölti.

Mjusban a brazil hatóságok egy pisztolyt is találtak a csomagjában, amikor elhagyni készült az országot. Ecclestone elismerte, hogy a fegyver az övé, de állítása szerint arról nem tudott, hogy a csomagjában van. Óvadék ellenében végül szabadon távozhatott.

Legutoljára azzal kavart vihart a milliárdos, hogy Vlagyimir Putyint elsőosztályú személynek minősítette, akiért az életét is odaadná. Később elnézést kért a kijelentéséért, mondván ez nem jelenti azt, hogy védelmébe venné Oroszország invázióját Ukrajnával szemben.