Elhagyja a Nemzetközi Űrállomást (ISS) Oroszország, vállalt kötelezettségeinek 2024-es lejárta után – közölte kedden a The New York Times szerint Jurij Boriszov, az orosz űrkutatási hatóság, a Roszkozmosz frissen kinevezett elnöke.

A bejelentésre Boriszov és az ország elnöke, Vlagyimir Putyin találkozóján került sor, ahol a Roszkozmosz vezetője közölte, hogy a 2024-ig tartó kötelezettségeinek még eleget tesz a hivatal, és addigra megkezdik az orosz űrállomás építését.

– válaszolta Putyin.

Az ISS első modulját 1998-ban lőtték fel, és a projekt a hidegháborút követő együttműködés egyik szimbóluma is volt. Ennek megfelelően az űrállomás túlélte az orosz–amerikai kapcsolatok hullámzását mindeddig, ám úgy tűnik, ennek vége.

(Jan. 19, 2022) --- Cosmonauts Pyotr Dubrov (attached to the bottom left portion of the Prichal docking module) and Anton Shkaplerov (attached to the top right of Prichal) work to configure and activate Russia's newest module with the Russian segment of the International Space Station during a seven-hour and 11-minute spacewalk.
Date Created: 2022-01-19
Center: JSC
Visit www.nasa.gov/centers/johnson/home/index.html
Fotó: NASA

Az ISS fedélzetén 2002 óta élnek – természetesen váltásban – űrhajósok. A jelenleg is ott tartózkodó Kjell Lindgren a NASA-tól elmondta, hogy a Föld körüli pályán nem változott semmi, és hivatalosan nem is értesültek még a változásról. Ugyanakkor elmondta, hogy küldetésük végrehajtásához az egész legénységre – az űrállomás orosz részén lévőkre is – szükség van.

Az orosz és amerikai részre osztott létesítmény jövője is veszélybe kerülhet 

a lépés miatt, hiszen nem világos, hogy az oroszok nélkül működőképes-e. Az űrállomás amerikai részén található napelemek biztosítják az áramot az orosz félnek is, ugyanakkor a meghajtásért és a keringési magasság növeléséért a Roszkozmosz felel.

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió miatt Washington és Moszkva viszonya mélypontra zuhant, és az orosz távozásról már a Boriszov előtti orosz vezető, Dmitrij Rogozin is beszélt, igaz, ő még nyitva hagyta a kérdést, mondván, a döntés nem végleges. A NASA reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az oroszok akár 2030-ig is maradhatnak.

Erre látszott utalni, hogy az űrkutatás terén az együttműködés zavartalanul folyt a két fél között, így például 

márciusban Mark Vande Hei, a NASA űrhajósa orosz Szojuz kapszulában tért vissza a Földre. 

A két űrkutatási ügynökség megállapodott arról is, hogy a jövőben használhatják egymás rakétáit az ISS-re utazáshoz. Ugyanakkor a NASA élesen bírálta a függetlenségüket kikiáltó szeparatista tartományok zászlaját lengető orosz űrhajósok gesztusát.

Noha Moszkva tervei között szerepel egy saját űrállomás felépítése, a Roszkozmosz pénzügyei évek óta nem túl rózsásak. Az amerikai űrsiklóprogram 2011-es leállítása után az oroszok számára kiváló bevételeket nyújtott a Szojuz rakétáin szállítani az amerikai asztronautákat, ám két éve ezt a feladatot már a SpaceX látja el. A háborús szankciók miatt az európai műholdak pályára állításán keresett összegekre sem számíthatnak tovább.

Az orosz űrprogram életképességét is megkérdőjelezik nyugati szakértők az együttműködés nélkül, amire Moszkva válasza a Kínával történő együttműködés lehet. Ezzel az iránnyal kapcsolatban is felmerülnek azonban kétségek, hiszen a kínai fejlődést követően nem biztos, hogy Oroszország még mindig vonzó űrpartner Peking számára. A kínai Tienkung (Mennyei Palota) űrállomás ráadásul olyan pályán kering, amelyet az orosz kilövőállomásokról nem lehet elérni.