Közélet

Lefejezte a Roszkozmoszt Vlagyimir Putyin

Az orosz elnök teljes váltást vár el az orosz űrügynökségtől, Dmitrij Rogozint kirúgták, a korábbi védelmiminiszter-helyettes kapta a szervezetet.

Leváltotta az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetőjét pénteken Vlagyimir Putyin elnök. Dmitrij Rogozinnak távoznia kellett, a helyét pedig a korábbi miniszterelnök-helyettes és védelmiminiszter-helyettes, Jurij Boriszov kapta meg – közölte a Reuters hírügynökség.  

Russian President Vladimir Putin Marks Cosmonaut Day
Vlagyimir Putyin és Dmitrij Rogozin / Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images

A döntés furcsamód nem sokkal azután történt, hogy a Roszkozmosz bejelentette: sikeresen megállapodtak amerikai partnerükkel, a NASA-val a további közös űrmissziók indításáról a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Ez jelentős áttörés volt, mert Ukrajna megtámadása miatt a két szervezet közötti viszony is elmérgesedett. 

Tagadja a Roszkozmosz, hogy űrhajósaik Ukrajnát éltetnék

Az orosz űrügynökség gyors magyarázkodásba kezdett, miután kozmonautái sárga és kék színben jelentkeztek be a Nemzetközi Űrállomásról.

Rogozin 2018 óta irányította a Roszkozmoszt, amely az elmúlt években több sikeres missziót is végrehajtott: sorozatban 86 rakétaindítást bonyolított le az oroszok az irányítása alatt, hiba nélkül. Emellett gyakran kiállt az orosz érdekek mellett, néha burkoltan, néha pedig nyíltan nukleáris csapásokkal fenyegetve a Nyugatot, de még Elon Muskba is beleszállt. 

Boriszov kinevezésével egy vérbeli katona kerül az űrhivatal élére, amely azt is jelentheti, hogy Moszkva még magasabb fokozatra akarja kapcsolni az űrfegyverkezését. 

A Kreml egyelőre nem kommentálta a vezetőváltást. 

 

Rogozin Roszkozmosz Moszkva Putyin
Kapcsolódó cikkek