Közélet

Végleg elhagyják az oroszok a Nemzetközi Űrállomást

A döntésről az orosz űrprogram vezetője beszélt az állami tévében.

Kiszáll a Nemzetközi Űrállomás (ISS) további fenntartásából Oroszország, az évtizedekkel ezelőtt indított projektet így sorsára hagyja Moszkva – számolt be a Bloomberg című amerikai lap orosz forrásokra hivatkozva. 

Az űrben is érezhető az orosz támadás hatása

A Nemzetközi Űrállomás orosz és amerikai részei is működésképtelenek a másik nélkül.

Oroszország már eddig is fenyegetőzött azzal, hogy végleg elhagyják az űrállomást, miután a nyugati országok szankciókat léptettek életbe ellenük az ukrajnai háború miatt. Most viszont úgy tűnik, meghozták a hivatalos döntést. 

Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz igazgatója az állami tévében azt mondta: a partnereiket hamarosan hivatalosan is értesíteni fogják, hogy az orosz kozmonauták egy éven belül elhagyják a Nemzetközi Űrállomás fedélzetét. 

Ukrán nemzeti színekben érkeztek meg az orosz űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra

Sárga, kék ruhában, azaz ukrán nemzeti színekbe öltözve érkezett meg három orosz űrhajós.

Ez azért is nagy csapás a nyugati országoknak, mert jelenleg leginkább Oroszországnak van olyan technológiája, amellyel személyzetet és utánpótlást tud feljuttatni az űrállomásra, néhány civil cég – például SpaceX nevű vállalata – sikeres próbálkozása mellett, így az amerikaiak rá voltak kényszerítve, hogy Moszkva kedvében járjanak ebben a kérdésben. 

Bár az Egyesült Államok és Oroszország között napról napra nő a feszültség az ukrajnai háború miatt, mindkét fél azt hangoztatta, hogy az űrben nincs konfliktus, együtt tudnak működni. Úgy tűnik, ez mostanáig volt csak így. 

(FILES) In this file photo taken on March 07, 2011 this NASA handout image shows a close-up view of the International Space Station is featured in this image photographed by an STS-133 crew member on space shuttle Discovery after the station and shuttle began their post-undocking relative separation. - The United States said Monday it was investigating a "debris-generating event in outer space" after astronauts on the International Space Station were forced to prepare for a possible evacuation. (Photo by NASA / AFP)
Fotó: AFP

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) eredeti tervei szerint a Nemzetközi Űrállomást 2030-ig tartották volna szolgálatban. 

Szerdán három amerikai és egy olasz asztronauta dokkolt az űrállomásnál, hogy csatlakozzanak a fent lévő három amerikai, három orosz és egy német űrhajóshoz. Őket már a SpaceX vitte fel, így várhatóan még több megbízást kaphat majd Musk cége az amerikai és európai űrügynökségektől. 

 

 

Roszkozmosz Oroszország űrállomás iss
Kapcsolódó cikkek