Közélet

Fogynak az orosz járművek Ukrajnában, ezredesét gyászolja az ország

Legalább háromszáz tank és egyéb páncélos várja az orosz határnál, hogy megjavítsák.

Továbbra sem sikerül áttörést elérnie Oroszországnak és a szakadár területek hadsereginek Donbaszban. Hiába foglalták el a kelet-ukrajnai terület jelentős részét, még mindig nem birtokolják az egészet, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök fő célja volt a háború megindításakor. A brit védelmi minisztérium szerint a lassulásban az is szerepet játszhat, hogy egyre kevesebb a harcképes jármű az orosz hadseregben. 

UKRAINE WAR / SLOVIANSK
Fotó: Hans Lucas via AFP

Egy héttel ezelőtt a brit hírszerzés ugyanis azonosított egy telepet Belgorod városa közelében, 10 kilométerre az ukrán határtól, ahol legalább 300 sérült járművet, tankokat és egyéb páncélosokat halmoztak fel az oroszok. Ezeket javítás után vissza szeretnék küldeni a frontra, de egyelőre nincs megfelelő személyzet arra, hogy elvégezzék a szükséges munkálatokat. 

Az oroszoknak az is komoly dilemmát okoz, hogy a Nyugat-Ukrajnai, elfoglalt területekre összpontosítsanak, azokat védjék, vagy pedig a keleti offenzívához vonjanak el embereket. A hétvégén az ukránok egyre hevesebben támadták Herszon városának környékét és feltett szándékuk, hogy a hónapok óta orosz kézen lévő város felé nyomuljanak előre a következő hetekben. 

Közben Ukrajnából is érkeztek hírek, ráadásul egy komoly csapásról számoltak be a lapok: a harcokban elhunyt a 28. gépesített dandár parancsnoka, Vitalij Guliajev. 

 

offenzíva orosz-ukrán háború Donbasz
Kapcsolódó cikkek