Közélet

Kezd szétszakadni az orosz hadigépezet, szünet jöhet a háborúban

A brit hírszerzés szerint a következő hetekben átmenetileg felfüggesztheti az offenzívát Oroszország, hogy újraszervezze az utánpótlási útvonalait.

Jelentősen lelassult Szeverodonyeck és Liszicsanszk elfoglalása után az orosz offenzíva a Donbaszban. Noha az inváziós erők szüntelenül lövik a következő két nagy célpontot, Szlavjanszkot és Kramatorszkot, egyelőre még csak reális esély sem nyílt arra, hogy közelebb kerüljenek a településekhez, sőt, benyomuljanak a városokba. Ennek fő oka a brit hírszerzés szerint, hogy az elmúlt hetekben elkezdett szétszakadni az orosz hadsereg és nem bírnak lépést tartani az elnyúló utánpótlási útvonalakkal, illetve a veszteségeiket sem sikerül időben pótolni.

A brit védelmi minisztérium szerint Donbaszban hat különböző orosz sereg harcol, amelyek a háború kezdetén összesen 150 ezer embert tettek ki. Mára a számuk alaposan megcsappant, így az elmúlt hetekben főleg a századokra helyeződött a hangsúly, a legtöbb területen maximum 100 fős csapatokkal próbált meg Oroszország eredményt elérni. 

DPR Russia Ukraine Military Operation Azovstal
Fotó: Sputnik via AFP

Így viszont jelentős sikereket nem lehet elérni, hiszen az egyes századok közötti összeköttetés is akadozik, zavaros a kommunikáció. Az orosz vezetés körében emiatt a britek szerint komoly dilemma, hogy bevessék-e a tartalékosokat is Donbaszban, hogy minél előbb elfoglalják a területet, illetve elvonjanak-e egységeket a már elfoglalt régiókból, hogy ezzel erősítsék az offenzívát. Ez utóbbi esetében viszont kvázi védtelenül hagynák a Dél-Ukrajnában elfoglalt területeket, így például Herszonnál előrenyomulhatnának a már csak az alkalomra váró ukránok. 

A legvalószínűbb most az, hogy lelassul, sőt, akár átmenetileg teljesen le is állhat a donbaszi offenzíva, időt adva magának Oroszország arra, hogy rendezze sorait. Ez korábban is bejött az oroszoknak, Mariupol elfoglalása után is sikeresen újjá tudta szervezni hadigépezetét Moszkva. 

 

orosz-ukrán háború invázió Donbasz
Kapcsolódó cikkek