Közélet

Hoznak-e változást az ukránok új fegyverei?

Homokot szórhatnak az orosz hadigépezetbe az ukránok új fegyverei, de kérdés, hogy elegendők-e a fordulathoz.

Elkezdtek megérkezni azok a nagy hatótávolságú nyugati rakétarendszerek Ukrajnába, amelyektől Kijev szövetségesei fordulatot várnak az oroszokkal vívott háborúban – írja a CNN.

A múlt hét óta ezek tevékenységének számos bizonyítékát is lehetett látni, miután a frontvonaltól távol egymás után robbantak fel az oroszok lőszer- és üzemanyagraktárai, jelezve, hogy mennyire pontos eszközökről van szó.

Ukrajna nem árult el sokat az eszközök bevetéséről, de a belügyminisztérium vezető tisztviselője, Vadim Deniszenko annyit azért elmondott szerdán, hogy két hét alatt mintegy két tucat orosz raktárat sikerült kilőniük. Szerinte ez hatással lehet az ellenség által bevethető tűzerőre is.

A modern fegyverek közül nemcsak az amerikai Himars rakétavetők gyakorolhatnak nagy hatást, hanem az M777-es tarackok is, amelyek az Egyesült Államokból és Kanadából érkeztek, vagy a nagy hatótávolságú francia Caesar tarackok is. Nagy-Britanniából M270-es rakéta sorozatvetők érkezhetnek.

US M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) launchers fire salvoes during the "African Lion" military exercise in the Grier Labouihi region in southeastern Morocco on June 9, 2021. (Photo by FADEL SENNA / AFP)
Fotó: Fadel Senna / AFP

A Himars rendkívül mozgékony és pontos, ráadásul 70-80 kilométeres hatótávolsága van, 

az eszközből azonban viszonylag keveset kaptak az ukránok, míg az M777-esekről Moszkva azt állítja, már sokat kilőtt belőlük. A nagy hatótávolságú rakétavetőt Ukrajna parancsnoki állások, lőszerraktárak, kommunikációs központok és más fontos logisztikai csomópontok ellen vetette be eddig.

A tüzérségre alapuló orosz stratégiát ez meg is akaszthatja némileg, különösen, hogy az orosz utánpótlás számára kulcsfontosságú a vasút. Mindez a Himars GPS vezette rakétáinak hatótávolságán belül könnyű célpontot biztosít. 

Az orosz taktika kulcselemét jelentő tüzérségi támadásokhoz ugyanis folyamatos lőszerutánpótlás szükséges.

1241658918 EASTERN UKRAINE , UKRAINE - JULY 1: Kuzia, the commander of the unit, shows the rockets on HIMARS vehicle in Eastern Ukraine on July 1, 2022. (Photo by Anastasia Vlasova for The Washington Post via Getty Images)
Fotó: Anastasia Vlasova / The Washington Post via Getty Images

Kérdéses az is, hogy Ukrajna kap-e elegendő mennyiségben a modern fegyverekből, vagy csupán annyi fegyverhez jut, amellyel csak borsot törni tud az orosz hadsereg orra alá, ám a valódi fordulatot nem tud kiharcolni.

 

M777 HIMARS fegyverszállítás orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek