Kimondta Steve Bannon bűnösségét pénteken az esküdtszék – írja az ABC News. Donald Trump volt elnök egykori tanácsadóját a Kongresszus megsértése miatt marasztalták el.

BANNON, Steve; TRUMP, Donald
Fotó: Shawn Thew

Az esküdtszék a 68 éves Bannont két rendbeli vétségben találta bűnösnek, amiért megtagadta, hogy tanúvallomást tegyen, illetve dokumentumokat adjon át a képviselőház különbizottságának, amely a 2021. január 6-i Capitolium elleni támadást vizsgálja. 

A törvényhozók arra voltak kíváncsiak, hogy mi történt az egyik washingtoni hotelben a puccskísérlet előtti éjszakán, amikor az elnök támogatói megpróbáltak rávenni republikánus képviselőket arra, hogy utasítsák el a választás eredményét.

Bannon úgy tüntette fel, hogy ő volt ezeknek a kísérleteknek, illetve a másnapi támadásnak a szellemi atyja.

A volt elnöki tanácsadó az elnöki előjogok elvére hivatkozva hónapokig nem volt hajlandó tanúvallomást tenni. Az Igazságügyi Minisztérium ügyvédei azzal érveltek, hogy Bannon „törvényen felülinek” érezte magát, amikor figyelmen kívül hagyta a Kongresszusi bizottság „kötelező” jogi idézését. Bannon ügyvédei azt mondták, hogy a per politikai megtorlás volt, és hogy fellebbezni fognak. 

Bannont 30 naptól egy évig terjedő szabadságvesztést kaphat, valamint pénzbírsággal is büntethetik. Korábbi, hasonló ügyekben börtönbüntetést még senkinek sem kellett letöltenie.