Hajlandó tanúskodni Donald Trump egykori stratégája a képviselőház bizottsága előtt, amely a Capitolium elleni ostrom körülményeit vizsgálja írja az NBC News.

Steve Bannon volt elnöki tanácsadóként az elnöki előjogok elvére hivatkozva nem volt hajlandó hónapokig  tanúvallomást tenni, emiatt a jövőhéten bíróság elé is kell állnia. 

A volt fehér házi tanácsadó azután változtatta meg az álláspontját, miután Trump levélben kiállt a volt stratégája mellett, illetve közölte, hogy ő maga lemond az elnöki privilégiumairól. 

1241834906 WASHINGTON, DC - NOVEMBER 15: Steve Bannon talks to reporters after appearing in federal court on Monday November 15, 2021 in Washington, DC. He was charged with contempt of Congress. (Photo by Matt McClain/The Washington Post via Getty Images)
Fotó: Matt McClain / The Washington Post via Getty Images

A törvényhozás épületét január 6-án ostromolták meg Trump hívei az akkori elnök beszédét követően. 

Az összecsapásokban öten meghaltak, köztük egy rendőr is. 

Donald Trump nem ismerte el vereségét, és arról írt a közösségi oldalain, hogy a választást elcsalták. Bannont azzal gyanúsítják, hogy előre tudott az erőszakba torkollt megmozdulások tervéről.

A bíróságok elmeszelték Trump azon erőfeszítéseit, hogy az elnöki előjogokra hivatkozva visszafogja az információk átadását a bizottság számára. 

A Legfelsőbb Bíróság januárban elutasította azt a kísérletet is, amely megakadályozta volna, hogy a Nemzeti Levéltár több száz oldalas dokumentumot adjon át a bizottságnak Trump Fehér Házban töltött idejéről. Bannon ellen – aki 2017-ben mindössze két hónapig szolgált a Fehér Házban – novemberben az amerikai igazságügyi minisztérium a Kongresszus megsértéséért vádat emelt. Bannon, aki ártatlannak vallotta magát a Kongresszus megsértésének két rendbeli vádjában, maximum egy év börtönbüntetésre és 100 ezer dollárig terjedő pénzbüntetésre számíthat, ha elítélik.