Egyre nagyobb kihívást jelent a szűnni nem akaró kánikula, ezért vízkorlátozásra szólít fel az ivóvízellátás biztosítása érdekében a Duna Menti Regionális Vízmű. 

A vízmű a Facebook-oldalán azt közölte: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a szolgáltatási területükön – különösen Pest megye térségében – a következő napokban a hőmérséklet további emelkedésére kell számítani, ezzel egyidejűleg folytatódik a több hete tartó csapadékhiány. Emellett a Duna vízállása folyamatosan csökken, és a hidrológiai előrejelzések szerint egyelőre a vízgyűjtő területen sem várható csapadék-utánpótlás. 

18 July 2022, Lower Saxony, Hanover: A woman waters a flower bed with water from a groundwater pump. A heat wave brings Germany temperatures up to 40 degrees this week. Photo: Julian Stratenschulte/dpa (Photo by JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Julian Stratenschulte / DPA Picture-Alliance via AFP

A kánikula időtartamára Gödöllő és Szentendre, valamint a Pilisi-medence térségében érintett települések – Acsa, Csömör, Erdőkertes, Fót, Gödöllő, Mogyoród, Szada, Veresegyház, valamint Budakalász, Csobánka, Leányfalu, Nagykovácsi, Pilisborosjenő, Pilisszántó, Pilisszentiván, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisvörösvár, Pomáz, Solymár, Szentendre, Tahitótfalu és Üröm – Önkormányzatait és ott élő felhasználóinkat az alábbiak betartására kérjük: 

  • törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (például medencetöltés, autómosás)!
  • mellőzzék a locsolást (az ivóvízzel történő pormentesítést, a közterületek locsolását is beleértve)! A kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki!

– olvasható a vízmű felhívásában.

Az országos tiszti főorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve – 

július 20-tól július 23-ig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki. 

A vízmű felhívja a figyelmet, hogy az utóbbi napokban a vízellátó rendszerek adatai alapján, a vízfogyasztás egyértelmű növekedése látható a teljes szolgáltatási területen. 

A fogyasztási igények további emelkedése a már kiélezetten üzemelő vízellátó rendszerekben kritikus üzemállapot elérését okozhatja.

illetve azt is közölte, hogy

lokális vízhiány esetén a társaság haladéktalanul lajtos vízellátást biztosít az érintett területen.

Korábban a VG megírta, hogy a vízmű „a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel, a megnövekedett vízfogyasztási igények miatt minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében”.