A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. (DMRV) kezdeményezésére – a rendkívül magas hőmérsékletű, csapadék nélküli időjárás miatt jelentkező ellátási problémák megoldásaként – a folyamatos ivóvíz ellátás érdekében Gémesi György polgármester 2022. július 4-től visszavonásig első fokú vízkorlátozást rendelt el. 

A vízkorlátozás időtartama alatt Gödöllő közigazgatási területén a takarékos ivóví- felhasználás mellett tilos az ivóvízhálózatról:

– a tömlős locsolás 6 és 23 óra között,
– a járdák, utak mosása, automata öntözőberendezések működtetése,
– gépjárművek tömlős mosása,
– úszómedencék feltöltése.

Az első fokú vízkorlátozás elrendelését a jelentősen megnövekedett vízfogyasztás és az ellátás biztonsága indokolja. Az elmúlt napokban a városban is 10 ezer köbméterre nőtt a felhasznált víz mennyisége.

Pécs Laufer László Lajtoskocsival hordják az ivóvízet Páprádon ahol a helyi vízmûvet is elöntötte az áradás 2010.06.08. DN20100525
Fotó: Laufer László / Pécs

Solymáron múlt szerdán szintén a DMRV kérte a vízfogyasztás csökkentését, miután a hőségben tovább nőtt a vízfelhasználás, műszaki hiba miatt pedig előzőleg már napokig nyomásesés vagy átmeneti vízhiány volt több Pest megyei településen. Az érintett településeken – ezek Pilisszentiván, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Üröm és Csobánka – a katasztrófavédelem öttagú operatív törzse segített a vízosztásban. Solymáron másodfokú vízkorlátozást rendeltek el, vagyis ott most tömlőből locsolni és (például autót) mosni is tilos, továbbá ki kellett kapcsolni az automata öntözőrendszereket.

Szombaton Solymáron Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője bejelentette, hogy aznap reggel a város minden részén előzőleg is volt és van is víz, a problémát a szakemberek szerint nem a vízhiány okozta, hanem a megnövekedett fogyasztás, amely miatt a hálózat nem tudta a vizet a megfelelő ritmusban utántölteni a tározóba.

A problémát egyrészt négy, 8 köbméteres vízszállító autóval kezelték, amelyek most is dolgoznak. Ezek közül kettőt a szolgáltató, kettőt a magyar honvédség biztosított. A vízszállítók – amelyek éjjel-nappal dolgoznak – egy óra alatt 32 köbméternyi vizet tudnak a tározóba vinni.

Másrészt „meg is kellett feszíteni a rendszert”, azaz különböző terelésekkel, irányításokkal, nyomásnöveléssel, vagyis vízkormányzással érték el, hogy újra legyen víz a település minden pontján.

Az országgyűlési képviselőt arról tájékoztatták, hogy a Solymárt ellátó négy víztározó közül egynél szivárgást észleltek, de a szakemberek szerint ez nem nagy mértékű, a problémát elhárítják, és a környéken továbbra is van víz. Menczer Tamás úgy fogalmazott, hogy mivel a nehéz helyzet nem múlt el Solymáron, nem tudja megígérni, hogy a vízellátás folyamatos lesz a településen.

Beszámolt arról is, hogy a megoldást egy 500 millió forintos beruházás (egy pluszvezeték kiépítése) jelentené, ez akár a jövő nyárig elkészülhetne. A középtávú megoldás az egész térség vízhálózatának és kapacitásának a rendezése lenne, ami 16 milliárd forintba kerülne. Ez utóbbira a forrás rendelkezésre áll, az egyeztetés most a munka felgyorsításáról folyik.

Vasárnap a képviselő azt jelentette be, hogy mind a négy solymári víztározóban van víz, telítettségük megfelelő, a város minden részére jut víz. Ugyanakkor Menczer Tamás továbbra is arra kérte a vízkorlátozással érintett települések lakóit, a vizet csak a legszükségesebbekre használják, hogy a vízkészlet kitartson, amíg az idő nem enyhül.

Figyelmeztetés Veresegyházon is

Veresegyház önkormányzata a Facebook oldalán közzétette, hogy a „DMRV a rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel, a megnövekedett vízfogyasztási igények miatt minden személyi és technikai eszközét maximális kapacitással működteti a folyamatos ivóvízellátás biztosítása érdekében."
Mindezek ellenére a megnövekedett fogyasztási igények, azok további emelkedése, illetve műszaki meghibásodás esetén Veresegyházon is nyomásesés vagy átmeneti vízhiány tapasztalható. A nyári kánikula időtartamára vonatkozóan a teljeskörű szociális célú ivóvízellátás biztosítása céljából a DMRV kéri a lakosság közreműködését az alábbiakban:
Törekedjenek az ivóvíz ésszerű felhasználására, korlátozzák az ivóvíz más irányú felhasználását (pl.: medencefeltöltés), hogy minden felhasználó ivóvízhez juthasson.
Mellőzzék a locsolást, a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezéseket kapcsolják ki.A fogyasztókkal történő együttműködés eredményeként elkerülhető lesz a további vízkorlátozások bevezetése, illetve megelőzhető lesz a kiterjedt, nagyobb térséget érintő vízhiány.