Megszólalt a Vandamme magyarországi gyára a szalmonellafertőzés ügyében. A Nébih július 4-én tájékoztatta őket, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy a Barry Callebaut belga csokoládégyárában történt szalmonellafertőzés összefüggésbe hozható a komáromi gyárukból származó szójalecitin-szállítmányokkal.

A gyár közlése szerint azonnal vizsgálatot indított, hogy felderítse az esetleges fertőzés nyomát. 

A gyár 23 különböző pontján vett minták mindegyike negatív lett a szalmonella jelenlétére.

A lecitint szójababból vonják ki. Ezt az élelmiszer-adalékot a csokoládé emulgeálószereként használják, hogy a terméknek megfelelő viszkozitást, sűrűséget adjanak. A szójalecitin gyártásának minden egyes fázisa rendkívül szigorú higiéniai körülmények között, zárt rendszerben történik, ami szinte teljesen kiküszöböli a lehetséges szennyeződések kockázatát.

Close-up,Black,Colonies,Of,Salmonella,Bacteria,That,Produce,Hydrogen,Sulfide
Fotó: Shutterstock

Pozitív lett azonban az a minta, amely a szóban forgó lecitintételek Belgiumba történő szállításáért felelős fuvarozó teherautójából származik. 

„Ebből arra következtetünk, hogy a szennyeződés feltehetően a szójalecitin-üzemünkből való távozása és a tartálykocsiban való elhelyezése között következhetett be. A fuvarozó összes többi teherautójából származó minta ugyancsak negatív lett – olvasható a közleményben.

A lecitingyártást leállították, és a már meglévő lecitinkészletet zárolták.

A belga csokoládégyár, a Barry Callebaut és ügyfelei időközben intézkedtek, hogy ne szállítsák ki a fogyasztókhoz a termékeket, amelyekben a fertőzött lecitintételeket használták.