Ha azonnal beindítanák az Északi Áramlat 2 gázvezetéket, még az sem lenne képes újabb nagy mennyiségű gázt eljuttatni az európai piacra, mert a vezeték kapacitásának felét már átirányították az orosz piacra a németországi szabályozó hatóságok késlekedése miatt – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök a teheráni iráni-orosz-török csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatóján az Interfax hírügynökség szerdai beszámolója szerint.

Az orosz elnök közölte, hogy erre figyelmeztette Olaf Scholz német kancellárt is, akinek elmondta, hogy a Gazprom tartalékokat hozott létre az elkészült és beindítható vezeték számára, ám ezek a készletek nem lóghatnak a végtelenségig a levegőben. 

Putyin szerint erre Scholz azt válaszolta, hogy más, fontosabb kérdések vannak napirenden.

2988151 12/05/2016 December 5, 2016. Russian President Vladimir Putin visits the ETERNO shop of the Chelyabinsk Pipe-Rolling Plant as part of his visit to the Chelyabinsk Region. Alexei Druzhinin/Sputnik (Photo by Alexei Druzhinin / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Alexei Druzhinin / Sputnik via AFP

A politikus ezt követően figyelmeztette a német vezetőt, hogy ebben az esetben a vezeték számára félretett mennyiség felét hazai fogyasztásra és feldolgozásra fogják használni. Hozzátette, hogy a kérdés felvetését a Gazprom kérte tőle, és a cég már el is kezdte a készletek átirányítását. Ezért ha az Északi Áramlat 2 meg is kapná holnap az engedélyt, kapacitása már nem évi 55 milliárd köbméter lenne, hanem csak annak a fele.

Putyin hangsúlyozta, hogy a Gazprom, ahogy korábban, a jövőben is teljesíteni fogja szállítási kötelezettségeit, persze, ha valakinek erre szüksége van. Nehezményezte, hogy a nyugati országok szerinte mindent saját kezűleg zárnak le, majd keresnek valakit, akit hibáztathatnak.

Ez vicces lenne, ha nem lenne olyan szomorú

– közölte, míg Ukrajnával kapcsolatban arról beszélt, hogy Moszkva nem látja Kijev készségét a békerendezési megállapodások végrehajtására. Mint mondta, a márciusi isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokon a felek tényleges megállapodásra jutottak, már csak a parafálás volt hátra. Putyin szerint Kijev alól is csak emiatt vonták vissza az orosz csapatokat, ám az ukránok nem tartották magukat a megállapodáshoz.