Céges adóemelésről és többkulcsos, a tetején brutális mértékű, 35 százalékos személyi jövedelemadóról beszélt Róna Péter az ATV-ben – írja az Origo. A közgazdász szerint a jelenlegi 9 helyett 15 százalékra kell emelni valamennyi hazai cég adóját. Róna Péter szavaiból az sejlik ki, hogy szerinte van elég pénz van a magyar embereknél és vállalkozásoknál arra, hogy még több adót fizessenek.

Be kell vezetni a progresszív személyi jövedelemadót. Én itt legalább három és talán négy lépcsőre gondolok. Háromszázezer forintos szinten ez húsz százalék, aztán huszonöt, harminc és esetleg a legfelső szinten lenne harmincöt százalék

– mondta.

RÓNA Péter
Fotó: MTI Fotószerkesztőség / Máthé Zoltán

Mivel ma a kétszázezer forint, az átlagbér pedig túllépte a félmillió forintot, Róna Péter már szinte a legalacsonyabb keresetekre is húsz százalék szja-t vetne ki, az átlagbér pedig lehet, hogy már ennél is nagyobb kulccsal adózna.

A jelenlegi 9 százalékos társasági az legalacsonyabb ilyen jellegű adója, 

és a 15 százalékos szja-nál is kevés helyen szednek kevesebbet. 

Az növelésének következményei: a zsebbe adott fizetés, a feketegazdaság újbóli térnyerése és a bércsökkenés lenne. Ha pedig kevesebb a munkahely és a fizetés, úgy mérséklődik az elkölthető összeg, vagyis visszaesik a kereslet, ez viszont újabb állások megszűnéséhez, azaz a növekedéséhez vezethet – fejtette ki a portál.