Egymást vádolják erőszakos cselekményekkel a koszovói és a szerb vezetők. A közösségi médiában bejelentették, hogy koszovói különleges erőket vezényelnek a szerb határra. Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnap a polgárokhoz intézett beszédében bejelentette, hogy az önhatalmúlag kikiáltott Koszovó rendőrsége augusztus 1-jén éjféltől akciót indít a tartomány északi részén, és megakadályozza a szerb hatóságok által kiállított személyi okmányokkal rendelkező polgárok beutazását, valamint akciót indít a szerb rendszámú autók „Koszovói Köztársaság” rendszámra történő átregisztrálására – közölte az oroszhirek.hu.

Kosovska,Mitrovica,,Serbia,-,Circa,September,2011:,German,Kfor,Soldiers
Fotó: Shutterstock

Vucic felszólította a koszovói albán hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a békét, és figyelmeztetett, hogy a koszovói szerbek elleni agresszív fellépésekben „Szerbia győzni fog”. A Szerb Köztársaság elnöke úgy értékelte, hogy népük helyzete Koszovóban és Metohiában nagyon bonyolult és összetett. Mint fogalmazott, a pristinai rezsim megpróbálja magát áldozatként bemutatni, hogy kihasználja azt a hangulatot a világban, ahol azt hiszik, hogy tudják ki keveri a kártyapaklit, s rögtönk ki is jelentik: 

A nagy Putyin parancsolta a kis Putyinnak, és így meg is alkotják az új Zelenszkijt Albin Kurti formájában, aki majd nagyot alakít, és harcolni fog a nagy szerb hegemónia ellen.

Közben Albin Kurti koszovói miniszterelnök a Twitteren azt állította, hogy a szerb kormány irányítása alatt álló bűnözők lövöldöztek Északon és nyugalomra, illetve óvatosságra intett a dezinformációval kapcsolatban. „Az előttünk álló órák és napok kihívást jelenthetnek. Szembesülünk a sovinizmussal, amelyet jól ismerünk... Éjjel-nappal dolgozni fogunk demokratikus köztársaságunkért” – tette hozzá.

Közben a nappali események után, vasárnap éjjel ismét megszólaltak a légiriadó szirénái Észak-Koszovóvan. Az előzetes információk szerint Aleksandar Vucic pedig a vezérkar épületében kezdett tárgyalásokat a KFOR képviselőivel. A KFOR (Kosovo Force) a által vezetett nemzetközi haderő, amely Koszovó stabilitásának biztosításáért felelős.

A koszovói rendőrség bejelentette, hogy a tüntetők által felállított blokádok miatt lezárta a jarinjei és brnjaki határátkelőket a járműforgalom elől. Július 31-én Észak-Koszovó szerb lakossága utakat zárt el szerbiai határátkelőhelyek közelében, így tiltakozva a a fővárosi, azaz pristinai vezetés azon döntése ellen, amely szerint éjféltől bevezetik az igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó rendeleteket – írja a Radio Free Europe/Radio Liberty. A tüntetés amiatt kezdődött, mert a koszovói kormány bejelentette, hogy augusztus 1-jétől a Szerbiából érkező utazóknak a Szerbia által kiállított okmányaikat a Pristina által kiállított új, három hónapig érvényes beutazási és kiutazási okmányokra kell cserélniük.

Korábban a szerb védelmi minisztérium közleményt adott ki, amelyben cáfolta a Koszovó és Metohia területére történő katonai bevonulásról szóló információkat, és felszólított, hogy ne terjesszenek álhíreket. A szerb hadsereg és a koszovói rendőrség között nem voltak összecsapások – közölte a hadsereg. A két fél arról nyilatkozott, hogy bűnözők lövöldözhettek.

A NATO koszovói alakulata, a KFOR közölte, hogy amennyiben szükséges, úgy azonnal beavatkozik, amennyiben a két fél között háború törne ki.