Miután csütörtökön a széntermeléshez ezer szállal kötődő Joe Manchin demokrata szenátor Nyugat-Virginiából már sokadjára jelezte, hogy nem támogat semmiféle cselekvést a klímaváltozás terén, Joe Biden amerikai elnök arra kérte a szenátust, hogy minél előbb fogadják el programjának (Build Back Better, BBB, Építsd újra jobban) felismerhetetlenségig csupaszított változatát – írja a Financial Times.

Az eredetileg tíz év alatt 3500 milliárd dollárból megvalósuló programban 

Manchin nem csupán a klímával kapcsolatos intézkedéseket, de a vállalatok és a magas jövedelműek adójának emelését felvető elképzeléseket sem támogatja. 

Fotó: Allison Bailey / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A programból kimaradtak már a gyereknevelési támogatások, az óvoda lehetőségének általános biztosítása és más szociális elemek, ugyanakkor a receptre kapható gyógyszerek árának korlátozása és a lehetőség arra, hogy a kormány bizonyos gyógyszerek esetében közvetlenül tárgyaljon a gyártókkal, benne maradtak.

Biden ennek a javaslatnak a támogatására kérte a szenátusi vezetőket még az augusztusi törvényhozási szünet előtt. A törvénytervezet ezen elemeivel kapcsolatban a nyugat-virginai szenátor is támogatóan nyilatkozott. A képviselőház a BBB egy szélesebb változatát tavaly novemberben hagyta jóvá. Mivel azonban a szenátusban 50 demokrata és 50 republikánus ül, és döntetlen esetén az alelnök dönt, Manchin a gyakorlatban képes minden javaslatot megvétózni. 

Territory,Of,The,Coal,Terminal,With,Coal,Dumps,And,A
Fotó: Shutterstock

Ráadásul a várakozások szerint a demokraták a novemberi félidős választáson a kongresszus mindkét házában kisebbségbe kerülhetnek, könnyen lehet, hogy ez az utolsó esélyük a törvényhozási sikerre a következő elnökválasztásig.

Joe Manchin az Open Secrets elemzése szerint 

szenátori karrierje alatt mintegy 4,9 és 5,1 millió dollár közötti összeget vett fel szénhez kötődő vállalkozásoktól, az általa képviselt Nyugat-Virginia pedig a második legnagyobb széntermelő az országban. 

Az Egyesült Államokat jellemző politikai megosztottság, az alacsony népsűrűség, a tény, hogy a világ legnagyobb fosszilis tüzelőanyagokat termelő országáról beszélünk, azt eredményezte, hogy hiába kívánta a mostani évezred két demokrata elnöke, Barack Obama, majd Joe Biden a klímaváltozás elleni küzdelem élharcosává tenni Amerikát, számos területen Európa vagy Kína jóval előrébb jár. 

Joe Biden azt ígérte, hogy ha a törvényhozás nem lép klímakérdésben, akkor a végrehajtó hatalom adta lehetőségekkel él. Kérdés, ez mire lehet elég a Környezetvédelmi Hivatal (Environmental Protection Agency, EPA) jogkörének a legfelsőbb bíróság által kieszközölt megnyirbálását követően.