Közélet

Berozsdásodtak a Leopardok, mégsem küld tankokat Ukrajnába Spanyolország

A védelmi miniszter szerint nem lehet átadni a „rozsdamarta” hadifelszerelést.

Életveszélyes lenne használni azokat a tankokat, amelyeket Spanyolország szeretne átadni Ukrajnának. Ezt maga a mediterrán ország védelmi minisztere, Margarita Robles jelentette be kedden a Reuters hírügynökség tájékoztatása szerint. 

Az El Pais című lap még júniusban írta meg, hogy Spanyolország 40 darab, német gyártmányú Leopard 2A4-es tankot szállít majd Ukrajnának, hogy az Oroszország elleni harcokban segítse Kijevet. A tankokat a zaragozai bázison tárolták, de nemrég egy felülvizsgálat során kiderült, hogy annyira rossz állapotban vannak, hogy nem lehet használni őket. 

A Polish Leopard tank is seen as troops from Poland, USA, France and Sweden take part in the DEFENDER-Europe 22 military exercise, in Nowogrod, Poland on May 19, 2022. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)
Fotó: Wojtek Radwanski / AFP

Minden lehetőséget megvizsgálunk, de az már most kijelenthető, hogy a zaragozai Leopardok rettenetes állapotban vannak, ha átadnánk, akkor éppen azok életét veszélyeztetnénk, akiknek segíteni szeretnénk

– mondta a védelmi miniszter. 

Tömi rakétákkal a Nyugat Ukrajnát, újabb HIMARS-okat és MARS II.-ket kapott Kijev

Az Egyesült Államoktól és Németországtól kaptak újabb fegyvereket az ukránok az oroszok elleni harcukhoz.

A tankokat még a spanyol kormányfő, Pedro Sanchez ajánlotta fel Volodomir Zelenszkij ukrán elnöknek, amikor Kijevbe látogatott. Ezután viszont a terv parkolópályára került, mert ahhoz Németország jóváhagyása is kellene. Most pedig úgy tűnik, hogy az egészből nem lesz semmi. 

 

orosz-ukrán háború Spanyolország leopard tankok
Kapcsolódó cikkek