Közélet

Tömi rakétákkal a Nyugat Ukrajnát, újabb HIMARS-okat és MARS II.-ket kapott Kijev

Az Egyesült Államoktól és Németországtól kaptak újabb fegyvereket az ukránok az oroszok elleni harcukhoz.

Újabb négy HIMARS rakétaindító rendszert kapott Ukrajna az Egyesült Államoktól, ezzel összesen 16-ra nőtt a mobil tüzérségi rakétarendszerek száma, amelyekből néhányat ugyanakkor már megsemmisítettek az oroszok. Az új fegyvereket az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov jelentette be a Twitter-oldalán, megköszönve Joe Biden amerikai elnöknek a segítséget. 

A HIMARS nagy hatótávolságú, akár 80 kilométerről is képes célba találni rakétáival, így a Reuters cikke szerint az ukránok olyan célpontokat is könnyedén támadhatnak, amelyek ellen az eddigi eszközeikkel esélyük sem lett volna. Az Insider szerint először júniusban kapott ilyen fegyvert Ukrajna, és ez nagyban segített az orosz előrenyomulás lassításában a Donbászban – ahol azóta gyakorlatilag tüzérségi harcokká alakult a háború –, illetve abban is, hogy Herszon régiót sikerrel támadják. 

Nem csoda, hogy az orosz hadsereg kiemelt figyelmet fordít a HIMARS-okra, és Moszkva szerint már többet is elpusztítottak közülük. A HIMARS-ok ellenpontozásaként pedig ők maguk is elkezdték bevetni modern rakétarendszereiket, a Tornádókat. 

Nem csak az Egyesült Államok juttatott hétfőn fegyvert Ukrajnába, Németországból is érkeztek rakétakilövők. Szintén a Twitter-oldalán írta Reznyikov, hogy Berlintől három darab MLRS MARS II.-rendszert kaptak. 

Az MLRS MARS II. rendszer a HIMARS kisebb testvérének tekinthető, lőszertől függően nagyjából 70 kilométerre képes lőni, és elsősorban katonák, hadifelszerelés, légvédelmi egységek és parancsnoki központok megsemmisítésére, illetve aknamezők létesítésére használják. Ezekkel még várhatóan nem ért véget az Ukrajnának küldött fegyverek sora, mert a nyugati országok már újabb szállítmányokról biztosították Kijevet. 

MARS II 20 August 2018, Germany, Stetten am kalten Markt: A rocket launcher MARS II stands in the Alb barracks. It can fire up to 12 different types of missiles in one minute and has a range of 16 to 85 kilometres. Photo: Sebastian Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Sebastian Gollnow / AFP

Az ukrán vezetés már korábban jelezte, hogy minél több fegyverre van szüksége: a háborúhoz – több más nehézfegyverzet mellett – 1000 tüzérségi ágyút, 500 tankot és 1000 drónt kértek. A szállításokból nemcsak a nagyobb országok, de például Észak-Macedónia is kiveszi a részét, amely a szovjet időkből származó tankjait küldi Ukrajnába. 

Elindultak az északmacedón tankok Ukrajna felé

A balkáni állam nem árulta el, pontosan hány páncélost adnak át az ukránoknak.

Oroszország többször is ellenkezését fejezte ki a fegyverszállítmányok miatt, és közölték: minden egyes ilyen konvojt potenciális katonai célpontnak tekintenek. 

 

 

 

fegyverszállítmány HIMARS rakéta orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek