Legalább 23-an meghaltak Irakban az utóbbi évek legsúlyosabb zavargásában – írta meg a BBC. Muktada asz-Szadr iraki síita vezető hétfőn bejelentett lemondása után támogatói Bagdadban megrohamozták a parlamentet. A feldühödött tömegre lecsaptak a rohamrendőrök.

Fotó: Ahmad al-Rubaye / AFP

Muktada asz-Szadr muszlim hitszónok hívei összecsaptak az Irán támogatását élvező biztonsági erőkkel és a hadsereggel. 

A zavargásokban lövések dördültek, és még rakétatűz is volt.

Megrohamozták az iraki parlamentet, többen meghaltak

Az iraki védelmi erők hétfő délután bejelentették, hogy helyi idő szerint este 7 órától az egész országra érvényes kijárási tilalmat vezetnek be, amelynek a végét még nem határozták meg. Az ország déli részén több síita többségű tartományban is hasonló zavargások törtek ki.

Musztafa al-Kádimi, Irak ügyvivő miniszterelnöke a zavargások miatt felfüggesztette a kabinet ülésezését, és felszólította asz-Szadrt, hogy utasítsa támogatóit a kormányépületek elhagyására. Helyi idő szerint tegnap este 7 órakor 

az egész országra érvényes, határozatlan idejű kijárási tilalmat vezettek be.

Irak déli részén több síita többségű tartományban hasonló zavargások törtek ki. 

Irakban októberben volt választás, ám az eredménytelensége miatt az ország megbénult. A legtöbb mandátumot Muktada asz-Szadr pártja szerezte, viszont nem tudott megállapodni a kormányalakításról a második legnagyobb, Irán támogatását élvező politikai erőkkel. Szadr emiatt jelentette be, hogy kivonul a politikai életből, most pedig a hozzá hűséges Békebrigádok nevű fegyveres csoport, az Irán által támogatott milíciák és az iraki biztonsági erők harcolnak egymással.

A harcok Bagdad zöldövezetére összpontosulnak. Ez egy jól megerősített területe a városnak, ahol a kormányzati épületek mellett a külföldi nagykövetségek is helyet kaptak. 

Az összecsapások miatt a holland nagykövetség munkatársainak a német képviseleten kellett menedéket keresniük.

A zavargások miatt Irán lezárta az iraki határait, Kuvait pedig felszólította állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot. Az AFP hírügynökség iraki orvosok közleményére hivatkozva arról ír, hogy 

az összes halott Szadr támogatói közé tartozott.

Arról is írnak, hogy nagyjából 380-an megsebesültek.

Musztafa al-Kádimi ügyvivő miniszterelnök, aki egyébként Szadr szövetségese, arra kérte a leköszönő hitszónokot, hogy lépjen közbe, és vessen véget a harcoknak. Szadr éhségsztrájkot hirdetett mindaddig, ameddig a két oldal le nem teszi a fegyvert, és véget nem vetnek az erőszaknak. A 48 éves Szadr az elmúlt két évtizedben az iraki közélet és politika egyik legmeghatározóbb alakjává nőtte ki magát. Több millió követőt gyűjtött maga köré, politikájával kiállt a munkanélküliséggel, a közüzemi ellátás problémáival és a korrupcióval szemben. Az iraki nép szemében ezzel nagy népszerűségre tudott szert tenni.