Rohamrendőrökkel csaptak össze a hétfőn lemondott Muktada asz-Szadr iraki síita vezető támogatói Bagdadban, legalább tizenketten meghaltak, sokan megsérültek – erősítették meg a helyi hatóságok. A zavargások azután törtek ki, hogy Muktada asz-Szadr iraki síita vezető hétfőn bejelentette lemondását. Támogatói – akik a múlt hónapban már megrohamozták a parlamentet, majd többhetes ülősztrájkot tartottak az épületnél – erre reagálva hétfőn több kormányépületet is megostromoltak a fővárosban, és nemcsak a rendőrökkel, de az Irán által támogatott politikai csoportokkal is összecsaptak.

Supporters of Iraqi Shiite cleric Moqtada Sadr raise a portrait of his father the late Grand Ayatollah Mohammed Sadeq al-Sadr as they gather in the grounds of the local government headquarters in the city of Nasiriyah in Iraq's southern Dhi Qar province on August 29, 2022. - Iraq declared a nationwide curfew after two protesters were killed in the capital Baghdad as supporters of Moqtada Sadr stormed the government palace in the heavily-fortified Green Zone on August 29 following the powerful Shiite leader's declaration that he was quitting politics. (Photo by Asaad NIAZI / AFP)
Fotó: Asaad Niazi / AFP

Az iraki védelmi erők hétfő délután bejelentették, hogy helyi idő szerint este 7 órától az egész országra érvényes kijárási tilalmat vezetnek be, amelynek végét még nem határozták meg. Az ország déli részén több síita többségű tartományban is hasonló zavargások törtek ki. 

Musztafa al-Kádimi, Irak ügyvivő miniszterelnöke a zavargásokra való tekintettel felfüggesztette a kabinet ülésezését, és felszólította asz-Szadrt, hogy utasítsa támogatóit a kormányépületek elhagyására.

Az ENSZ iraki missziója hétfőn szintén arra kérte a tüntetőket, hogy hagyják el az épületeket, emellett felszólította asz-Szadr támogatóit, hogy óvakodjanak az olyan cselekedetektől, amelyek események megállíthatatlan láncolatát indítanák el. A nyilatkozatban hangsúlyozták: „Az állam túlélése forog kockán.”

A síita hitszónok széles körű támogatásnak örvendett, ugyanis elutasította mind az amerikai, mind az iráni beavatkozást Irak belpolitikájába. Azt mondta, szerinte senkinek nem szabadna hivatalt vállalnia azok közül, akik Irak 2003-as amerikai megszállása óta hatalmon voltak. Jóllehet Muktada asz-Szadr pártja megnyerte a múlt októberben tartott választásokat, a kormányalakításhoz mégsem volt meg a kellő többsége. Az azóta eltelt időszakban a befolyásos vezető olyan kabinetet szeretett volna felállítani, amelyben nem kapnak szerepet riválisai. A kormányalakításra tett próbálkozásai azonban mind kudarcba fulladtak, így a vezető júniusban összes parlamenti képviselőjét visszahívta.

Supporters of Iraqi Shiite cleric Moqtada Sadr swim in the pool of the Government Headquarters in the capital Baghdad's Green Zone, on August 29, 2022. - Dozens of angry supporters of the powerful cleric stormed the Republican Palace, a ceremonial building in the fortified Green Zone, a security source said, shortly after Sadr said he was quitting politics. The army has announced a  Baghdad-wide curfew to start from 3:30 pm (1230 GMT). (Photo by Ahmad Al-rubaye / AFP)
Fotó: Ahmad Al-rubaye / AFP

A több hónapnyi bizonytalanság és a pártok hatalomért folyó harca egyaránt erősítette a növekvő politikai instabilitást az országban, a hétfői ráadásul asz-Szadrnak nem az első visszalépése: a hitszónok többször is így reagált, amikor a politikai egyeztetések eredményei nem neki kedveztek – írta az AP. Sokan emiatt a hétfőn bejelentett döntését is blöffnek tartják, azonban félő, hogy a helyzet feszültségének fokozódása még nagyobb politikai válsághoz vezethet.